Aktuální článek
V Chile poprvé legálně sklidili léčivé konopí

V Chile poprvé legálně sklidili léčivé konopí

  • V úterý pěstitelé v Chile poprvé legálně sklidili léčivé konopí. V zemi, kde byla tato rostlina dlouhou dobu považována za tvrdou drogu, tak otevřeli cestu například novému způsobu léčby rakoviny.

S povolením úřadů sklidila dobročinná organizace Daya Foundation okolo 400 rostlin vysetých v říjnu minulého roku. Z nich se připraví výtažek, jenž obdrží zdarma na zvláštní povolení 200 pacientů s rakovinou – těm bude sloužit především k tišení bolesti.

Jde to i rychle

Rostliny byly vypěstovány na malém poli o rozměrech cca 100 metrů čtverečních v La Floridě – bohaté části hlavního města Santiaga. Po sklizni byly přemístěny do přísně střeženého areálu, kde budou vysušeny a poslány na další zpracování do laboratoří.

První přípravky se k lékařům dostanou pravděpodobně v lednu příštího roku. „Jde tu především o úctu k pacientům, kteří denně umírají v bolestech a musí platit horentní sumy za konvenční a často neúčinnou léčbu,“ prohlásil při příležitosti sklizně Rodolfo Carter, správce La Floridy.

Cecilii Heyderové je 47 let, trpí na lupénku, má rakovinu prsu a několikrát byla zatčena za užívání konopí na zmírnění bolesti: „Nejsem zločinec ani pašerák. Svou nemoc jsem si nevybrala,“ sdělila AFP.

Tento projekt, který umožní pacientům, jako je ona, legálně užívat konopí, uvítala s radostí. Říká, že díky tomuto léku své nesnesitelné bolesti dokáže lépe zvládat. „Už nemusím sedět na vozíku. Konopí mi změnilo život. Moje nemoc sice zřejmě nelze vyléčit, ale alespoň necítím bolest.“

O zahájení programu jsme v Legalizaci psali před několika měsíci, kdy nizozemská seedbanka Paradise Seeds vydala tiskovou zprávu oznamující, že společnost byla vybrána chilskou vládou za dodavatele semen léčivých odrůd – konkrétně se jednalo o 400 semen, mezi nimiž byly odrůdy jako Wappa, Durga Mata nebo Ice Cream.

Celý program se málem nerozběhl: kvůli výrazným restrikcím ze strany vlády se nedařilo najít dodavatele, dokud se zástupci nadace Daya nesetkali s Lucem Krolem právě z Paradise Seeds a společnými silami získali speciální vládní povolení na dovoz několika set konopných semínek.

Legalizace se blíží

První sklizeň proběhla v době, kdy chilský Národní kongres projednával návrh zákona, který by legalizoval pěstování maximálně pěti rostlin konopí pro soukromé léčebné i rekreační užívání.

V pondělí byl tento návrh schválen zdravotní komisí přísedící kongresu. Zákon by odstranil konopí ze seznamu tvrdých drog, kde se v této konzervativní zemi v současnosti nachází.

První přípravky se k lékařům dostanou pravděpodobně v lednu příštího roku.

Konopí by se tak zařadilo mezi měkké drogy, kam patří například alkohol, stále by však platil zákaz užívání na veřejnosti a maximální přechovávané množství by bylo 10 gramů na osobu.

V současnosti je v Chile povoleno užívání konopí v soukromí, avšak pěstování či dokonce prodej rostliny je stále nelegální.

Zdroj: http://medicalxpress.com/news/2015-04-chile-harvests-medical-marijuana-crop.html

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!