Aktuální článek
Osobnost legalizace : DOUG FINE – Biobojovník

Osobnost legalizace : DOUG FINE – Biobojovník

  • Doug Fine je jedním z nejvýznamnějších amerických novinářů, spisovatelů a aktivistů, kteří se věnují konopné problematice. Patří mezi přední světové bojovníky za ukončení prohibice a v rámci přednáškového turné navštívil v roce 2013 i Českou republiku.

Věk: 44
Profese: Spisovatel, investigativní novinář, filmař, biozemědělec.
Aktivity: Rodičovství, rafting, běh, relax na pláži, sledování filmů.

Dougu, odkud pocházíš a co děláš?

Vyrostl jsem na východním pobřeží Spojených států, ale většinu dospělého života jsem strávil více na západ – žil jsem v Kalifornii, na Aljašce a v Novém Mexiku, kde jsem se nakonec usadil. Když zrovna nepracuji v „terénu“ na nových knihách nebo filmech, starám se o svou solární farmu, kde pěstuji biopotraviny a chovám kozy.

Jaký je tvůj osobní vztah ke konopí?

S potěšením musím konstatovat, že konopí je pevnou součástí mého společenského i duchovního světa a pomáhá mi udržovat si zdravé tělo i mysl. Ostatně stejně jako jiné léčivé byliny, třeba zázvor, heřmánek, kurkuma a další. V podstatě vše v mém životě je nějak spojeno s trvale udržitelným rozvojem (ekonomickým, politickým i společenským), tedy konceptem, kterému v angličtině říkáme „sustainability“ a který s konopím úzce souvisí.

Čemu ses věnoval, než se z tebe stal prokonopný žurnalista a aktivista?

Dlouhodobě jsem se věnoval právě problematice trvale udržitelného rozvoje jako autor, moderátor v rádiu, televizní producent a tvůrce filmů. Někdy po vysoké škole mi došlo, že naše planeta je živý organismus a podle toho bychom se k ní měli chovat – rozhodl jsem se proto, že budu zkoumat přírodní způsob života a žít v prostředí co nejméně poskvrněném civilizací. Z toho důvodu jsem se odstěhoval na Aljašku a posléze do bohem zapomenuté oblasti jižního Nového Mexika, kde jsem se začal zabývat tím, zda a jak se dá v dnešním „digitálním věku“ žít bez fosilních paliv. To mě přirozeně dovedlo až ke konopí – když jsem zjistil, o jak všestranně využitelnou a prospěšnou rostlinu se jedná, rozhodl jsem se šířit pravdu o jejím lékařském, zemědělském a průmyslovém potenciálu a zároveň tak bojovat proti nesmyslné konopné prohibici.


Pověz nám tedy něco o tvém prvním „konopném“ bestseleru – knize Too High to Fail: Cannabis and the New Green Economic Revolution (česky zatím nevyšla). Co tě vedlo k jejímu sepsání a proč se jedná o tak zásadní a kritiky opěvované dílo?

V rámci zkoumání konopné problematiky jsem se začal zabývat historií více než čtyřicetileté americké války proti drogám. Postupně mi docházelo, že tato válka páchá obrovské škody jak z ekonomického, tak lidského hlediska, a že její ukončení by zásadně prospělo konceptu trvale udržitelného rozvoje. Mezitím jsem dostal tip na jeden odlehlý okres v severní Kalifornii, v němž se lidé rozhodli onu válku proti konopí sami ukončit. Vydal jsem se proto mezi tamější zemědělce, obchodníky, zástupce policie i obyčejné lidi, abych zjistil, jak funguje komunita, která legalizovala produkci, regulaci a zdanění konopí.

Výsledky mého pozorování a bádání v Mendocino County vedly až k sepsání knihy, v níž jsem do posledního detailu načrtl a rozebral model mnohamiliardového legálního odvětví, které by přestalo kriminalizovat uživatele a pěstitele této rostliny, zasadilo tvrdou ránu drogovým kartelům a mělo celou řadu dalších ekonomických i společenských výhod. K tomu všemu by stačilo jediné – ukončit selhávající válku proti konopí a začít konopí regulovat podobně jako alkohol. Jak moudře pravil místní šerif, když jsem s ním dělal rozhovor: „Tahle kytka tady s náma bude napořád. A my ji můžeme buď zdanit, nebo nechat drogový kartely, aby na ní nadále vydělávaly milióny.“

A ty si opravdu myslíš, že by se tento experiment nebo změnu dalo provést kdekoli v civilizovaném světě?

Ano, vůbec o tom nepochybuji.

Jaký je tvůj odhad legalizačního vývoje v následujících dvou až pěti letech, ať už se bavíme o konopí ve Spojených státech, Evropě, nebo o mezinárodní situaci pod taktovkou OSN?

V Americe válka proti konopí prakticky končí: pozitivní vývoj v jednotlivých státech je tak rychlý, že se pomalu ani nedá sledovat všude. Již čtyři státy (a také hlavní město Washington) v posledních dvou letech legalizovaly prostřednictvím lidových hlasování konopí pro rekreační účely, přičemž nyní je konopí legální alespoň pro lékařské využití již takřka v polovině z celkového počtu 50 amerických států. Očekávám, že federální vláda bude konopí plně legalizovat během následujících tří let.

Na mezinárodní scéně bude zcela zásadní Mimořádné zasedání valného shromáždění OSN o drogách (UNGASS) v roce 2016, jehož se budu také účastnit v týmech předních proreformních organizací (například evropský ENCOD a americký LEAP). Co se týče Evropy (nebo spíše Evropské unie), jste sice viditelně pár let pozadu, nicméně pokud se nám podaří změnit kurz protidrogové politiky v rámci OSN na zmiňovaném zasedání v roce 2016, věřím tomu, že se tím výrazně urychlí vývoj a v Evropské unii skončí válka proti konopí do roku 2020.

Doufejme. Jaké je téma tvé poslední knihy Hemp Bound (volně přeloženo například jako „V sepětí s konopím“, česky také zatím nevyšla).

Když jsem se zabýval různými možnostmi využití konopí, postupně mi s přibývajícími znalostmi docházelo, že technické konopí (v angličtině hemp), tedy zemědělsky pěstované konopí bez psychoaktivních účinků, je nedocenitelnou komoditou. Dva roky jsem po celém světě zkoumal různé aspekty a možnosti jeho využití, až z toho vznikla má čtvrtá kniha Hemp Bound, která se nezabývá válkou proti drogám, ale primárně se zaměřuje na samotnou rostlinu.

Hříčkou osudu ukončil americký Kongres 77 let trvající prohibici technického konopí přesně měsíc poté, co se kniha objevila na pultech knihkupectví. Známý autor a farmář věnující se vývojovým trendům v zemědělství Joel Salatin o ní pronesl, že se jedná o „jednu z nejzábavnějších knih o budoucnosti v zemědělství, jakou si můžete přečíst,“ zatímco legenda country music a velký příznivce konopí Willie Nelson ji nazval jednoduše „návodem k světlým zítřkům“.

Z knihy bude vycházet i můj připravovaný dokumentární seriál o celosvětovém návratu ke konopí – kde nebude chybět ani reportáž z první sklizně technického konopí na území Spojených států po takřka osmdesáti letech.

V roce 2013 jsi přednášel na Cannafestu – jak na tebe zapůsobila tehdejší situace krátce po policejní razii v growshopech?

Pevně věřím, že tato „odchylka“ od legalizačního kurzu je ve vaší zemi jen dočasná. Stejně jako v Nizozemsku máte bohužel právě teď u moci pár politiků a policistů, kteří České republice ubližují oddalováním nevyhnutelného – tito lidé ovšem sami nevyhnutelně skončí v propadlišti dějin. Vám nyní nezbývá nic jiného než se obrnit trpělivostí, a až to bude možné, zvolit takové politiky a úředníky, kteří budou pracovat pro dobro lidí a zasadí se o ukončení této „války“.

Plánuješ nechat přeložit některé ze svých knih do češtiny?

Ano, byl bych rád, kdyby se všechny mé knihy (eventuálně i budoucí filmy) podařilo přeložit do českého jazyka, protože vím, jak bystří, přátelští a volnomyšlenkářští Češi jsou. Zkrátka bohémové z Bohémie.

A nakonec obligátní otázka – chtěl bys něco poradit nebo vzkázat českým legalizačním aktivistům a čtenářům Legalizace?

Válku proti konopí vyhrajeme ze dvou důvodů: Za prvé na naší straně stojí mír a pravda, která nakonec vyjde vždy najevo (konkrétně pravda o tom, jak přínosná je legalizace konopí pro ekonomiku a blaho člověka). A za druhé – my, kdo aktivně bojujeme za legalizaci, začínáme v posledních letech vítězit na všech frontách, protože získáváme větší veřejnou, mediální i politickou podporu.

Má rada tedy zní: pilně pracujte, neuhýbejte a vězte, že díky pravdě nakonec zvítězíme. Nebuďte agresivní ani naštvaní (všechny války jsou brutální), ale sebevědomí a upřímní. Také neustále připomínejte voleným zástupcům, jak důležité pro vás toto téma je a jak moc by z něj hospodářství i lidé vaší země mohli profitovat. A pokud bude potřeba, neváhejte mne kontaktovat a já velmi rád přijedu povyprávět o svých knihách a aktivitách – Česká republika je totiž jedno z mých nejoblíbenějších míst na světě!

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!