Aktuální článek
Cannabis Social Club

Cannabis Social Club

  • Tak jako lidé mohou zajít do baru, aby spolu popili pivo, víno nebo pár skleniček pálenky, měla by existovat místa, kde můžete legálně pořídit a konzumovat konopí.

Měl by existovat systém pro pěstování konopí a jeho distribuce uživatelům, který by omezil nebo dokonce odstranil rizika a problémy spojené s kriminalitou a zdravím lidí. Mělo by existovat místo, kde lze užívat konopí rozumným způsobem. Měli bychom mít společenské kluby konopí (Cannabis Social Clubs – CSC).

CSC jsou sdružení občanů, kteří chtějí kolektivně pěstovat omezené množství psychoaktivního konopí pro vlastní potřebu způsobem umožňujícím úřadům snadnou kontrolu. Členové si sami stanoví množství potřebné pro jejich vlastní použití ve shodě s platnými zákony jejich země a vytvoří uzavřenou distribuční síť bez vedlejších obchodních aktivit.

CSC mohou být plně kontrolovatelné ze strany úřadů, které by měly mít možnost sledovat zdravotní a hygienické podmínky klubu během celého procesu od pěstování po spotřebu.

Kluby konopí mohou využít právní prostor, který vzniká vládám v rámci mezinárodních dohod, k vytvoření uzavřené sítě pro osobní potřebu, tak aby provoz byl pohodlný a výhodný pro všechny členy. Je to ten samý prostor, v jehož rámci Nizozemí vždy ospravedlňovalo existenci konopných kaváren (coffee shopů).

V závislosti na zákonech a politické praxi v jednotlivých zemích mohou být takové kluby provozovány různou formou. Dovedly by např. vytvořit veřejná pracovní místa a zajišťovat obchod se slušným obratem, který bude následně zdaněn.

V současné době společenské konopné kluby legálně fungují v Belgii a ve Španělsku. Klub lze zřídit v jakékoli zemi, kde nakládání s konopím pro osobní potřebu není penalizováno. V dalších zemích, jako je Švýcarsko, USA nebo Kanada, vznikly také podobné kluby léčivého konopí, ale v těchto zemích je způsob provozu méně veřejný.

V klubech se pěstuje ve shodě s nejnovějšími standardy ekologického zemědělství a s ohledem na zásady bezpečnosti.

Distribuce konopí probíhá v rámci klubu, který mnohdy působí také preventivně. V klubu probíhají semináře a vzdělávací programy o zneužívání či nevhodném použití konopí. Tento systém také redukuje dostupnost konopí nezletilým, členství v klubu je umožněno pouze dospělým osobám starším osmnácti let.

Je zřejmé, že přijetí takového způsobu regulace trhu s konopím rozpoutá veřejnou debatu o využití léčebného konopí s možným uvolněním legislativy pro licencování pěstování konopí pro osobní potřebu, vědu a výzkum.

Autor je předsedou ENCOD, Evropské koalice pro spravedlivou a efektivní drogovou politiku (www.encod.org).

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!