Aktuální článek
Vaše dítě se mnohem spíše otráví krémem na opruzeniny než konopím

Vaše dítě se mnohem spíše otráví krémem na opruzeniny než konopím

  • Nejčastěji slýchané argumenty politiků brojících proti legalizaci konopí se týkají dopadu liberalizace prohibičních zákonů na děti a mládež. Realita je ovšem poněkud odlišná.

Odpůrci legalizace tvrdí, že ukončení prohibice povede ke zvýšení počtu uživatelů konopí mezi dospívajícími (zatím se tak ale nestalo, jak dokazují statistiky z Colorada). Stále dokola opakují mantru bojovníků proti drogám, že legalizace „vyšle špatnou zprávu“ (pokud tomu tak doopravdy je, zdá se, že ji děti neposlouchají).

Pozor na sušenky

Starosti dělá odpůrcům především to, že v Coloradu se prodávají konopné produkty určené k jídlu. Mezi ně patří pečivo, sladkosti, nápoje a další výrobky obsahující marihuanu, přičemž náhodné požití těchto produktů několika dětmi spustilo letos vlnu menší hysterie v médiích.

Co ale říká věda? V jedné často zmiňované studii odborníci zjistili, že od října roku 2009, kdy se v Coloradu značně liberalizovaly zákony o léčivém konopí, se počet dětí mladších dvanácti let přivezených na pohotovost kvůli náhodnému požití marihuany zvýšil z nuly na čtrnáct. Noviny Denver Post nedávno uveřejnily článek, ve kterém se uvádí, že od počátku roku 2013, kdy byl spuštěn trh s legálním konopím i pro rekreační užití, byl zaznamenán prudký nárůst počtu takových „nehod“.

Kristen Wyattová z tiskové agentury Associated Press (AP) tento víkend uvedla, že tato data mají značný podíl na zpřísnění požadavků na balení coloradských konopných potravin. Ministerstvo zdravotnictví státu Colorado zřizuje komisi, která bude konopné potraviny s THC před uvedením na trh schvalovat.

Nikdo netvrdí, že konopí je pro děti bezpečnější než ibuprofen nebo krém proti opruzeninám.

Ministerstvo zdravotnictví přitom již dříve doporučilo úplný zákaz prodeje konopného jídla, ale po kritice tento návrh stáhlo.

Podle agentury AP se zástupci ministerstva vyjádřili v tom smyslu, že „mají obavy, že produkty na trhu jsou natolik podobné běžným sladkostem, že by mohly děti lákat k vyzkoušení.“ Tyto starosti jsou sice pochopitelné, ale jsou naprosto nepřiměřené skutečným statistikám.

Relevantní data místo hysterie

Pečivo z konopí je tu skoro tak dlouho jako samotná rostlina a konopné sladkosti se v několika amerických státech prodávají nejméně deset let. Bez ohledu na způsob podání, ať konzumací pokrmů, nebo kouřením, je případů dětí nechtěně vystavených konopí velice málo.

Stačí se podívat na celonárodní statistiky: Americká asociace toxikologických středisek provozuje systém pro uchovávání dat o otravách toxickými látkami (jedná se o databázi všech telefonních hovorů do takových středisek) a díky jejich poslední výroční zprávě z roku 2012 můžeme počet případů otravy konopím srovnat s počtem otrav různými běžnými léky a domácími prostředky.

Mezi těmito látkami jsou volně prodejné léky proti bolesti, dětské krémy na opruzeniny a roztoky na kontaktní čočky. Některé z nich jsem umístil do grafu níže.

 Z oficiální statistiky můžeme vyčíst, že u dětí ve věku do 12 let se vyskytují případy „otravy“ konopím velmi zřídka – v roce 2012 bylo takových telefonátů 254. V porovnání s tím se vyskytlo 1000 telefonátů ohledně otravy dětí energetickými nápoji, 1 600 hovorů kvůli požití roztoku na kontaktní čočky a přes 4 000 dětí snědlo antikoncepční pilulky. Dvakrát častěji než kvůli konopí volali lidé ohledně kousnutí housenkou. Třikrát častěji se také vyskytla otrava požitím aviváže.

 Z celkového počtu čtrnácti dětí, které musely od října roku 2009 do prosince roku 2011 v Coloradu na pohotovost v důsledku otravy konopím, se žádnému nic vážného nestalo.

35 000 starostlivých rodičů zavolalo do toxikologického střediska, když jejich ratolesti snědly krém proti opruzeninám, skoro 40 000 hovorů bylo uskutečněno kvůli požití paracetamolu a 50 000 hovorů se týkalo předávkování dětí ibuprofenem. Ve většině případů se jednalo o děti do pěti let.

Co z toho vyplývá

Tato data neuvádí způsob, jakým byly hovory vyřízeny: nevíme, zda bylo rodičům doporučeno, aby přivezli děti do nemocnice, nebo jestli jim bylo pouze řečeno, ať nemají přehnané starosti a příště dají krém na vyšší polici. Nikdo také netvrdí, že konopí je pro děti bezpečnější než ibuprofen nebo krém proti opruzeninám. Jako rodiče jednoročních dvojčat by mne více zneklidnilo, kdyby moje děti snědly trávový koláček, než kdyby potajmu ochutnaly trochu zubní pasty.

Tato čísla částečně vyplývají z faktu, že ibuprofen a krém proti opruzeninám se v domácnostech s malými dětmi vyskytují mnohem častěji než konopí. Také ale naznačují, že rodičům, kteří užívají konopí, se ho před dětmi daří dobře schovávat.

Bez ohledu na způsob podání, ať konzumací pokrmů, nebo kouřením, je případů dětí nechtěně vystavených konopí velice málo.

Když se navíc zaměříme na výsledky coloradského výzkumu, zjistíme, že z celkového počtu čtrnácti dětí, které musely od října roku 2009 do prosince roku 2011 na pohotovost v důsledku otravy konopím, se žádnému nic vážného nestalo. Přestože na děti v nemocnici není zrovna veselý pohled, nedošlo k žádným závažnějším komplikacím – všechny byly obratem propuštěny domů. Studie doslova uvádí, že „ani jedna z těchto nehod nevedla k trvalým následkům nebo smrti.“

Jak se bude konopný trh v Coloradu a dalších státech rozšiřovat, tato čísla jistě nepatrně stoupnou. Upřímně řečeno – nic jiného se ani stát nemůže, když jsou teď tak nízká. Odpůrci legalizace je ale budou i nadále využívat jako jeden z hlavních argumentů pro potřebu přísnější regulace. Je proto důležité uvádět tato čísla v souvislostech: celostátně jsou americké děti 136krát více ohroženy otravou mastí na opruzeniny než konopím. Přesto se nikdo nedožaduje přísnějších regulací na kojenecké krémy.     

Zdroj: http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2014/11/17/your-kid-is-136-times-more-likely-to-be-poisoned-by-diaper-cream-than-by-weed/

 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!