Aktuální článek
IACM ZPRAVODAJ: IRSKO LEGALIZUJE UŽÍVÁNÍ KONOPNÝCH PREPARÁTŮ K LÉČBĚ ROZTROUŠENÉ SKLERÓZY

IACM ZPRAVODAJ: IRSKO LEGALIZUJE UŽÍVÁNÍ KONOPNÝCH PREPARÁTŮ K LÉČBĚ ROZTROUŠENÉ SKLERÓZY

  • Irské ministerstvo zdravotnictví vydalo 8. července prohlášení, v němž oznámilo zavádění nových regulačních opatření za účelem zpřístupnění konopných přípravků, jakým je například konopný sprej Sativex, který obsahuje extrakt z konopí se dvěma kanabinoidy s nejvýraznějším léčebným potenciálem: psychoaktivním THC a nepsychoaktivním CBD, a to v poměru 1 : 1.

První skupinou nemocných, kteří by měli mít právo přechovávat a nakupovat v lékárnách legalizované konopné produkty, se stanou lidé trpící roztroušenou sklerózou (RS).

Výkonný ředitel irské obdoby Státního úřadu pro kontrolu léčiv Pat O’Mahony vysvětluje: „Bude se jednat o produkt vydávaný pouze na předpis, což znamená, že pacientům bude muset léčbu nejprve schválit a předepsat ošetřující lékař.“

Sativex byl již schválen ve více než desítce zemí (včetně České republiky – pozn. red.), přičemž hlavní organizace sdružující pacienty s RS v Irsku tento krok přivítala. Slovy její předsedkyně Avy Battlesové je zřejmé, že „výzkumy opakovaně potvrzují účinnost konopí a konopných extraktů při léčbě většiny bolestivých symptomů RS, tedy především spasticity (svalových křečí), poruch spánku, bolestí a tak dále. Naše organizace je přesvědčená, že lidé s RS by měli mít přístup k všem legálně schváleným léčebným prostředkům, které jim mohou pomoci ulevit od projevů této nemoci.“

Přesto platí, že užívání, pěstování a jakékoli nakládání s rostlinným konopím – i k léčebným účelům – zůstává nadále postavené mimo zákon. A to i poté, co se v loňském listopadu poslanec a známý aktivista Luke „Ming“ Flanagan pokoušel v parlamentu prosadit návrh na legalizaci samopěstování, produkce a prodeje.

Zdroj: http://www.irishexaminer.com/ireland/cannabis-medicine-allowed-for-ms-patients-274619.html

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!