Aktuální článek
Přátelé konopí: Eliška Balzerová

Přátelé konopí: Eliška Balzerová

  • Ganja hrdinové, marihuanové hvězdy a zkouřené celebrity.

Eliška Balzerová (roz. Havránková, 25. května 1949, ČR; herečka, ředitelka Divadla Na Fidlovačce)

Nejen za velkou louží se to hemží celebritami, které se nebojí veřejně vyjádřit svůj pozitivní názor na konopí či podpořit jeho legalizaci. Charismatická česká herečka Eliška Balzerová, která se do povědomí národa nesmazatelně zapsala například rolemi v seriálu Nemocnice na kraji města a jeho pozdějších pokračováních či v nezapomenutelných filmech jako S tebou mě baví svět, Vrchní, prchni! nebo Ženy v pokušení, si ve svém zatím posledním filmu Láska je láska zahrála stárnoucí, Alzheimerovou nemocí trpící pěstitelku, uživatelku a distributorku konopí, které sama láskyplně přezdívá „Libuška hulička“.

A že jí tato role náramně sedla! Ostatně se na ni jak se patří připravila, měla dokonce speciálního pedagoga, který ji učil správné technice balení špeků a následné konzumace. „Musím přiznat, že jsem trávu trochu vzala za svou. Ospravedlňuju si to jednoduše: jestli staří lidé díky ní mohou zůstat o trochu déle na světě, nemám s ní sebemenší problém,“ říká Eliška v rozhovoru pro server Koule.cz a s potěšením kvituje v té době probíhající snahy o prosazení legalizace konopí pro léčebné účely: „Myslím, že spouští v těle určitou chemii, která je schopna potlačit bolest, právě třeba u lidí s Alzheimerovou chorobou nebo roztroušenou sklerózou, a taky uvolňuje svalové napětí a bolesti kloubů.“

A jak probíhalo samotné natáčení? „Kluci rekvizitáři mi umotali brčko a šla jsem před kameru,“ krčí rameny skromná herečka a upřesňuje, že na place jí do jointa občas dali vonný tabák, ale trávu nikdy: „To bychom nic nenatočili,“ dodává s úsměvem. Dostupné informace o tom, jak je to s hereččinými praktickými marihuanovými zkušenostmi, se však poněkud rozcházejí. Zatímco ve výše zmíněném rozhovoru osobní reálnou zkušenost s marihuanou popírá, v jiném rozhovoru pro Týden.cz uvádí k období květinových dětí šedesátých let: „Nosili jsme kalhoty do zvonu, korálky, kytky ve vlasech… Zakázané ovoce chutná nejlíp, a tak mě tahle zkušenost (kouření konopí, pozn. red.) taky neminula.“ Server Super.cz dokonce hovoří o tom, že v zájmu věrohodnosti své role při přípravě na natáčení trávu pravidelně hulila. Buď jak buď, držitelce Českého lva za roli Vilmy v Ženách v pokušení a ředitelce Divadla Na Fidlovačce přejeme, aby léčebné konopí ještě hodně dlouho nepotřebovala, a posíláme palec nahoru!

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!