Aktuální článek
Na ostří listu: Názor seniorů na konopí v naší zemi

Na ostří listu: Názor seniorů na konopí v naší zemi

  • 7. května 2011 ve 22 hodin končí zároveň s demonstrací za legalizaci konopí kampaň Semínka seniorům, kterou letos na jaře již po třetí vyhlásilo občanské sdružení Legalizace.cz. Cílem kampaně bylo a je poskytnout semínka léčivého konopí všem plnoletým občanům, kteří se rozhodli konopím léčit, ale odmítají nakupovat předraženou marihuanu neznámé kvality na černém trhu. Protože akce je určena především seniorům, zeptali jsme se několika z nich na jejich názor na konopí a zatím bezvýchodnou situaci okolo možné legalizace konopí pro léčebné účely. O odpovědi a své zkušenosti s konopím se s námi podělili paní Eva, redaktorka v důchodu, paní Anna, invalidní důchodkyně, pan Ewald, který trpí Parkinsonovou chorobou a pan Štefan, strojař ve starobním důchodu.

Když se řekne konopí, co vás napadne? Máte povědomí o tom, co všechno se dá z konopí získat?

    Paní Eva: Napadne mě joint. Také historka mladé kolegyně, jak ji na jednom večírku nabídli koláčky, o kterých nevěděla, že jsou z konopí. A bylo jí z toho špatně. Také se mi vybaví kluci a děvčata vizáže squatterů. Tak si, či už se vám to líbí, nebo ne, větší část společnosti představuje zastánce legalizace marihuany. Jinak věřím, že konopí v rukách lékaře může být prospěšné.

    Paní Anna: Konopí je rostlina, z které se dá mnoho získat, jak v průmyslu textilním – konopná vlákna na oblečení, lana, obuv – tak semena na oleje, v lékařství léčebné masti, léky, využití v kosmetice, atd.

    Pan Ewald: Až donedávna mě napadl jen těsnicí materiál do závitových spojů vodovodních a plynových rozvodů, tzv. „česání“.

    Pan Štefan: Mne napadá plodina pro textil, možný lék a kriminalizace interního užívání.

    Jaký je podle vás důvod zákazu některých rostlinných omamných látek?

      Paní Eva: Riziko návykovosti. Nikdy nevíme, jak náš organizmus zareaguje, či už hned, nebo časem. Bála bych se, že jakákoliv omamná látka může spustit nějakou, zatím skrytou, duševní poruchu (schizofrenii, apod.).

      Paní Anna: Zákaz u konopí je ten, že se z něho vyrábí i drogy, ale to by mohli zakázat i nože, kterými se dá zabít. Dále může být důvod vliv famaceutických firem, kterým by klesla tržba.

      Pan Ewald: Pokud omamná látka nemá léčivé účinky na tělo, psychiku nebo mírní „jen“ bolesti, asi bych souhlasil se zákazem. Otázka je, jak ten zákaz prosadit.

      Pan Štefan: Mohou škodit zdraví

      Souhlasíte s tím, aby konopí bylo v naší zemi nelegální?

        Paní Eva: Nevím, váhám mezi odpovědí ano i ne.

        Paní Anna: Nesouhlasím,  když je prodej alkoholu legální a je daleko škodlivější, proč by měl být nelegální prodej marihuany.

        Pan Ewald: Za nelegální považuji jen drogové dealerství. Jakémukoli prostředku, který jakkoli působí na zlepšení zdravotního stavu člověka, nesmí být znemožněno se k nemocnému dostat.

        Pan Štefan: V období kdy bylo legální, nebylo žádným nebezpečím ani metlou lidstva, naopak, bylo úspěšnou zemědělskou a průmyslovou plodinou. Proto nesouhlasím.

        Slyšel/a jste o léčebných vlastnostech konopí? Byl/a byste ochoten/na po konzultaci s lékařem, který by konopí doporučil, takovou konopnou léčbu podstoupit?

          Paní Eva: Ano. Lidstvo by mělo zkoušet nové postupy, případně se vracet k starým osvědčeným.

          Paní Anna: Ano, slyšela, a takovou léčbu bych podstoupila

          Pan Ewald: O léčebných vlastnostech konopí jsem spíše četl nežli slyšel. Konzultaci s lékařem, který má zkušenosti s léčebnými účinky konopí, bych s nadšením uvítal.  Nikde na netu se mi nepodařilo najít ucelený návod na způsob užívání konopí při Parkinsonově chorobě.

          Pan Štefan: Můj přítel, lékař dermatolog, mi soukromě doporučil zkusit konopnou léčbu a já ji při nutnosti podstoupím.

          Co si myslíte o situaci, kdy se nemocní lidé chtějí konopím sami léčit, ale stát jim nejen konopí nedokáže poskytnout, ale navíc je může za tuto samoléčbu i trestat?

            Paní Eva: Není to správné.

            Paní Anna: Každý nemocný hledá léky, kterými se může vyléčit, a stát jim v léčení nemá bránit, dokonce je trestat. Alkoholiky a drogově závislé netrestá a nemocné lidi ano, to je strašný.

            Pan Ewald: Absurdita!

            Pan Štefan: Zákonodárci a vláda by se měli zabývat především vlastní bující korupcí, která může srazit naši zemi na kolena. Jejich bigotní tažení proti konopí pokládám jen za prostředek zviditelňování se před voliči za každou cenu a za odvádění pozornosti od vlastních zlodějin.

            Podporujete projevy veřejnosti, které nesouhlasí s kriminalizací konopí a jeho uživatelů? Přijdete na demonstraci za legalizaci konopí, která se letos koná 7. května v Praze?

              Paní Eva: Že bych si poprvé v životě dala jointa? Ne, děkuji. Dám přednost ostré procházce v lese a potom si zacvičím jógu. Vyplavené endorfiny jsou nejlepší droga. I když, možná bych na té demonstraci konečně pochopila, proč jste, kluci a děvčata, ochotni věnovat něčemu takovému tolik svého času. A ještě riskujete, že vás okolí bude považovat za narkomany! A kriminalizace konopí? Nejsem přítelem extrémních řešení.

              Paní Anna: Nemohu přijít, i když bych ráda, ale je to pro mě daleko.

              Pan Ewald: Ano. Pro léčebné účely by mělo být legalizováno. Tedy k dostání v lékárnách na předpis (přinejmenším).

              Pan Štefan: Souhlasím s nimi. V mém věku 80 let se již akcí nemohu zúčastňovat.

              Dostala se k vám informace o kampani Semínka seniorům, kterou pořádá občanské sdružení Legalizace.cz, a jejímž cílem je poskytnou semínka léčivého konopí všem, kteří si ho touží pro svou samoléčbu vypěstovat? Co si o takové akci myslíte?

                Paní Eva: Senioři se budou bát. Zkusí to jedině ten, kdo má opravdu vážné zdravotní problémy, a v podstatě nemá co ztratit. V takové situaci bych to taky riskla.

                Paní Anna: Informace se ke mně dostala z Radiožurnálu a na jejím základě jsem si napsala o semínka, které jsem obratem obdržela. Myslím si, že taková akce je prospěšná.

                Pan Ewald: Jelikož jsem od sdružení již semínka obdržel (za což mnohokrát děkuji), o kampani informace mám. Dostupnost léku se díky činnosti sdružení mnohonásobně zvýšila, což cílové skupině (seniorům) umožňuje samoléčbu provozovat. Bohulibá činnost této organizace!

                Pan Štefan: Dostala. Akci chválím.

                Můžete porovnat nebezpečnost těchto drog? Alkohol, konopí, pervitin, antidepresiva?

                  Paní Eva: Začnu od konce: antidepresiva – můžou být prospěšná, ale jedině pod dohledem lékaře. Pervitin – nebezpečné svinstvo. Konopí – pro léčební účely, pod dohledem lékaře, proč ne? Alkohol – když se nezvládá, komplikuje život. Vzhledem k tomu, že lidstvo ho zná už tisíce let, není reálná šance se ho zbavit. Je známo, co způsobila ve Spojených státech prohibice. A když už víme, co tato legalizovaná droga dokáže udělat s člověkem, proč otvírat dvířka další? Myslím tím marihuaně.

                  Paní Anna: Podle mého názoru je alkohol daleko nebezpečnější a myslím, že  pervitin a antidepresiva jsou taky návykové.

                  Pan Ewald: Konopí jako poslední.

                  Pan Štefan: Porovnat nemohu. Víno piji, ale nic jiného nebudu ani zkoušet.

                  Co si myslíte o lidech, kteří rekreačně užívají konopné drogy (marihuanu, hašiš)? Měli by za to být trestáni?

                    Paní Eva: Za marihuanu bych netrestala, ale ti, co ji pravidelně užívají, moje sympatie nemají. Přijde mi to jako berlička.

                    Paní Anna: Lidé, kteří užívají rekreačně konopné drogy, jsou na tom jako lidé, kteří rekreačně pijí alkohol – nikdo je za to netrestá.

                    Pan Ewald: Že jsou cvoci. Riskují závislost kvůli chvilce opojení. Ale proti rekreačnímu sportu nic nemám.

                    Pan Štefan: Lituji takové lidi podobně jako ty, kteří nenávratně propadli tabáku, sektářskému nebo církevnímu fanatismu, či hracím automatům. Jedno je horší druhého.

                    Máte s konopím (omamným nebo technickým) nějakou osobní zkušenost? Jakou?

                      Paní Eva: Jednou syn přinesl tři sazeničky konopí v kelímcích od jogurtu, asi z Marihuana March, a dal je na balkón. Zapomněl je však zalévat, takže uhynuly. Naštěstí. Představa, že nás nějaký ctihodný soused udá za pěstování marihuany a do bytu nám vpadne zamaskované komando, nebyla právě nejveselejší… 🙂

                      Paní Anna: Ano, dělám si koupele na lupenku.

                      Pan Ewald: S omamným žádnou. S technickým ano – jak jsem již výše napsal – utěsňoval jsem jím závitové spoje.

                      Pan Štefan: Nemám a ani nebudu mít.

                      Máte nějaké sdělení pro naše politiky a zákonodárce k otázkám drog v naší zemi?

                        Paní Eva: Odkazy pro politiky této země jsou zbytečné. I tak si dělají, co chtějí.

                        Paní Anna: Ano, měli by konopí pro léčebné účely legalizovat.

                        Pan Ewald: Ať už konečně vezmou rozum do hrsti.

                        Pan Štefan: Drogovým a taktéž všem jiným zhoubným závislostem v naší zemi je nutno účinně čelit a nikoliv je podporovat ze státního rozpočtu.

                        Nahoru
                        Je vám více než 18 let?
                        Tak pojďte dál!