Aktuální článek
Flashback – konopné zprávy

Flashback – konopné zprávy

Nezbeda Quito

Pořádný šok a velice nepříjemnou dohru zažila devatenáctiletá studentka střední školy v Plzni-Skvrňanech. Policejní pes speciálně vycvičený pro vyhledávání drog našel v dívčí šatně její igelitovou tašku plnou marihuany. Na věc se přitom přišlo pouze náhodou, když vzdělávací ústav navštívil kynolog v rámci preventivní přednášky o drogách. Policejní mluvčí Simona Čejková k tomu řekla: „Pracovník policie uložil do jedné ze skříněk vzorek drogy, kterou měl pes Quito před žáky demonstrativně najít. Celá akce však k velkému údivu všech přítomných skončila odhalením velkého množství zmíněné drogy. Quito totiž zamířil k úplně jinému zamčenému prostoru, u kterého začal hlasitě štěkat.“ Na místě byli přítomni i zaměstnanci školy, kteří majitelku zanedlouho identifikovali. Policie záležitost vyšetřuje jako přečin nedovoleného držení drog a nešťastnici nyní hrozí až rok odnětí svobody, a také okamžité vyloučení ze školy v případě prokázání viny.

Hulení nemocným! Zaznělo z Kladna

V místní provenienci téměř revoluční myšlenku začali prosazovat policisté z Kladna. Navrhují totiž, aby zabavené konopí, kterého je každoročně až čtyři sta kilogramů, dostali pacienti trpící Parkinsonovou nemocí, nebo roztroušenou sklerózou. Šéf české justice a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil to podle vlastních slov vidí jako poměrně logické řešení. Dodává však, že legislativa musí zajistit, aby „distribuce zabavené měkké drogy neprobíhala v rozporu se zákonem“. V zemi, kde se dosud léky z konopí prodávat nesmějí, je to určitě pozitivní signál, který v policejních složkách na podobné úrovni nemá obdoby.

Dvořák vinen

S nepořízenou odešel od odvolacího soudu neúnavný propagátor a pěstitel konopí, Dušan Dvořák. Soud původní trest za přechovávání tří set kilogramů konopí snížil o dva měsíce, nicméně s odkladem na dva a půl roku. Zároveň dodal, že Dvořákovo chování je pro společnost nebezpečné, protože pěstování marihuany není v České republice povoleno; fakt, že založil občanské sdružení „Konopí je lék“ a snaží se pomáhat vážně nemocným pacientům ještě neznamená, že konopí pěstovat smí. Po zátahu maskovaných ozbrojenců v červnu 2009 vyměřil prostějovský soud za držení aktivního konopí v hodnotě přes sedmdesát pět miliónů korun Dušanu Dvořákovi třicet a po odvolání dvacet osm měsíců vězení.

Nepovedený experiment

Těžké zdravotní komplikace způsobila legálně koupená směs neznámých bylin s obsahem chemikálií JWH 250 a JWH 018 jednačtyřicetiletému muži z Brna. Droga z Asie, která obsahovala výtažky z konopí, tak byla až stokrát účinnější, než běžná marihuana. Do bytu v Brně-Kohoutovicích vyjížděli policisté na upozornění sousedů, kteří slyšeli mužův nelidský křik. Dveře byly naštěstí otevřené. „Na zemi za nimi ležela osoba, která se svíjela obličejem směrem k zemi. Lékaři postiženého ihned transportovali do nemocnice, kde se jeho stav zlepšil až po několika dnech. Teprve pak ho policie mohla vyslechnout. Za požití drogy muži sice žádný trest nehrozí, v jeho bytě však byla objevena i malá domácí pěstírna marihuany. Za tu mu v případě prokázání viny hrozí až pět let vězení.

Exekuce za všechny prachy

Jinou bizarní příhodu si prožil obyvatel jednoho z domů na Jičínsku. Navštívil ho totiž exekutor se soudním příkazem k zabavení osobních věcí. Místo oblečení však ve skříni nalezl pěstírnu s dvanácti rostlinami konopí. Exekutor neváhal a ihned kontaktoval policii. „Měl tam lampy a všechno vybavení, které k pěstírnám patří,“ vyjádřila se místní policejní mluvčí Hana Klečalová. Zabavené rostliny jsou na laboratorní expertíze a hříšníkovi nezbývá než doufat, že obsah aktivních látek nepřekročí stanovený limit.

Policejní Saigon

Až osmnáct let vězení hrozí dvanácti vietnamským imigrantům, kteří byli minulý rok zatčeni v rámci velké policejní razie s krycím názvem CAN H na několika místech České republiky. Zátahu se účastnilo neuvěřitelných víc než 25 operačních skupin v počtu několika stovek lidí. Celníci a policisté během něho odhalili osm plně vybavených velkokapacitních pěstíren konopí s celkovou roční produkcí 1400 kilogramů marihuany na prodej v hodnotě 100 miliónů korun. Šéf celní protidrogové jednotky Pavel Hoffman upozornil, že drtivá většina materiálu byla určena primárně pro export do zahraničí.

 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!