Aktuální článek
Recenze na knihu Rastafari

Recenze na knihu Rastafari

  • Ročníková práce studenta evangelické teologie Oty Halamy je pravděpodobně prvním ryze českým knižním počinem, který se věnuje historii rastafariánského hnutí, a představuje ideální zdroj informací pro zájemce o tuto tématiku.

Původní text autor poprvé publikoval na akademické půdě před relativně dlouhou dobou – v roce 1996 –, nicméně v této knižní a přepracované podobě vyšel až v roce 2008. Nutno ovšem dodat, že jádro textu nebylo potřeba nijak zvlášť přepracovávat a publikace doznala jen několika kosmetických změn, kdy tou hlavní bylo rozšíření seznamu doporučené literatury na více než padesát titulů v českém a anglickém jazyce.

Nejen Bob Marley

Halama text rozdělil do třech hlavních kapitol, které čtenáře chronologicky seznamují nejprve se situací na Jamajce před vznikem hnutí, poté se samotným průběhem vzniku a jeho hlavními postavami, a nakonec se věnuje hlavním typickým znakům (například užívání svaté rostliny – ganji – tedy konopí).

Autorův styl je jasný a věcný, složitou a pohnutou historii dokáže zajímavě převyprávět a uvést do soudobého kontextu. Umně rozebírá činnost praotce rastafariánství Marcuse Garveyho (1887–1940), který vyřkl památná slova: „Černoši všech zemí, Afriky i Ameriky, spojte se!“ Dále například vysvětluje důvody, proč byl etiopský císař Haile Selassie (původním jménem Ras Tafari Makonnen) považován za druhého Krista, a na závěr ukazuje, co pro lid rastafari znamená hudba, výtvarné umění a také žena.

Knihu Rastafari můžete zakoupit v našem eshopu edice Legalizace za 149 Kč.

Někoho možná překvapí, že Bobu Marleymu patří jen kratší zmínka v samotném závěru knihy, ovšem i to ukazuje, že Halama šel do větší hloubky než autoři většiny „populárních“ publikací na českém knižním trhu zabývajících se rastafariány a jejich kulturou.

Vzhledem k tomu, že původní univerzitní práce měla mít omezený rozsah, nemohl se autor pustit do detailnějších rozborů všech zásadních historických momentů, jež by si to zasloužily, nicméně i přesto tato publikace podává ucelený obraz a zejména novým zájemcům o danou tématiku ji nelze než doporučit.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!