Aktuální článek
Drogová poradna

Drogová poradna

  • Ve spolupráci s online drogovou poradnou (www.drogovaporadna.cz), kterou spravuje tým zkušených odborníků o.s. Sananim.

Jak na to?

Dobrý den, cca 5 let jsem pravidelným kuřákem marihuany. Byla období, kdy jsem kouřila denně, poslední dobou o něco méně. Kvůli závislosti mám problémy s disciplínou v práci, mám pocit, že způsobila i změnu mojí osobnosti, kdy jsem se stala silně asociálním člověkem (což mi opět přináší problémy v práci). Přes půl roku se snažím přestat, vydrží mi to vždy tak měsíc, a pak je chuť zase silnější než já. Můžete mi nějak pomoci? Je možné účastnit se u vás nějakého speciálního programu pro odvykání marihuaně? Děkuji za vaši odpověď.

Zdravím Vás,
je dobré, že si své potíže uvědomujete a máte chuť je nějak řešit. Doporučila bych vám navštívit toto zařízení:

Denní stacionář o.s. SANANIM
Janovského 26
Praha 7
tel.: 220 803 130, 220 800 041
mobil: 605 212 175
kontaktní osoba: PHDr. Ilona Preslová
email: stacionar@sananim.cz

K nástupu do tohoto programu nepotřebujete žádné lékařské doporučení, nejjednodušším způsobem je přijít v úterý nebo ve čtvrtek od 10.30 do 12.00 na tvz. motivační skupinu (bývají pravidelně), a poté se rozhodnout, zda by vám program vyhovoval. Vše záleží na vás. Více informací naleznete na webu sananim.cz (hledejte Denní stacionář DST).
Mějte se hezky, přeji hodně sil!

Závislost?

Opravdu si myslíte, že na marihuanu může vzniknout závislost? Moje odpověď zní: Nemůže. Tak proč ji nelegalizovat?

Ne každý uživatel marihuany na ní bude závislý (záleží na délce, frekvenci, kontextu užívání a osobnosti uživatele). Je pravda, že u marihuany není cesta k závislosti tak přímá a jednoznačná, jako např. u heroinu. Ale i v případech, kdy je uživatel závislý (a věřte, že takoví lidé opravdu existují), je spíš důležité, zda to dotyčný chce nějak změnit. I se závislostí se dá žít, alespoň nějakou dobu. Potíže s marihuanou se také ne vždy musí týkat závislosti, ale to je na delší povídání. Malý test: podle textu vaší otázky soudím, že jste příznivec a uživatel marihuany. Zkuste ji na měsíc vysadit. Pokud nebudete mít žádné potíže (zhoršená nálada, zvýšená únava, nahrazování jinou drogou – třeba alkoholem – výraznější chutě na marihuanu, atd.) a dodržíte předem stanovenou dobu abstinence bez výjimky, pak máte aspoň přibližnou jistotu, že nejste závislý.

Mohu kouřit marihuanu?

Měl bych dotaz. Mohu kouřit marihuanu, když jsem měl mononukleózu? Zajímaly by mě také škodlivé účinky kouření trávy na játra. Děkuju za odpověď.

Kouření marihuany vám nemůžu doporučit, ani kdybyste byl zdravý jako ryba. Z nepříjemných účinků, které se objeví vždy, budu jmenovat poruchu soustředění a paměti a vliv zplodin kouření na zdraví (víc nežádoucích látek vzniklých spalováním než z běžné cigarety). Pak jsou tu ale ještě ty méně časté, nevypočitatelné účinky (poruchy nálad, nutkavé příznaky, psychotické stavy). Mononukleóza je komplexní, a také dost nevypočitatelná nemoc, nejde jen o játra. Ještě výraznější je její zásah do imunitního systému a celkové oslabení. Setkala jsem se s tím, že po užití marihuany v období rekonvalescence po této chorobě, zažil onen člověk silný, extrémně nepříjemný stav, podobně jako při „bad tripu“.

Tráva a alkohol po léčení závislosti na heroinu

Jak rizikové je užívání trávy či alkoholu jednorázově po léčení závislosti na heroinu?

Vždycky to s sebou nese riziko, že se rozjedete. Hlavně proto, že to nebývá jednorázově, nebo to bývá vícekrát jednorázově. 🙂 Dost často to taky probudí chutě, nebo se člověk přistihne, jak v opilosti jede nakupovat. Takže nejlepší doporučení je abstinovat plně. Samozřejmě, ne každý to zvládne. Je pak dobré obrátit se tam, kde jste se doléčoval, a stanovit si hranice a limity tak, aby to bylo co nejbezpečnější.
Pokud ale mluvíme o období po čerstvě ukončené léčbě, pak zcela jistě platí nutnost plně abstinovat tak dlouho, dokud se neintegrujete do normálního života. A neukončíte doléčování. Protože v doléčovacích centrech se na usus alkoholu a drog většinou dívají dost nevlídně.

Vliv marihuany

Jak poznám u svého dítěte, jestli kouřilo marihuanu? Existuje dostupný test odhalující požití nějaké drogy? Jaký má marihuana vliv na čtrnáctiletého chlapce?

Dobrý den. Spolehlivě se konzumace marihuany nedá na první pohled poznat. Je možné na ni usuzovat z určitých projevů chování, jako je třeba nezvykle dobrá nálada, nebo naopak útlum v chování, pomalejší reakce, apod. Pokud máte u svého dítěte podezření, že kouří marihuanu, bylo by asi nejlepší si s ním o tom promluvit. Je sice pravda, že vám nemusí říct pravdu, ale z jeho reakcí by se dalo třeba něco poznat. Další možností je i test, o kterém píšete. Existují testovací destičky na většinu drog, tedy i na THC (marihuanu). Látky se testují z moči a v případě THC je možné zjistit jejich přítomnost v těle několik dní po konzumaci (výrobce uvádí 1 až 30 dní). Myslím ale, že jejich použití by měl člověk pečlivě zvážit, protože může být dítětem považováno za projev nedůvěry nebo zásah do soukromí. Pokud byste si o takové možnosti, nebo i o čemkoli dalším, chtěla s někým popovídat, je možné zavolat k nám do K-centra na telelefon 83872186. Co se týče vlivu marihuany na dospívající dítě, je to velmi individuální. Je taky důležité, jaký vliv máte na mysli, jestli zdravotní, bezprostřední vliv po požití, nebo dlouhodobý vliv na chování. Záleží vždy na tom, jak často a kolik vaše dítě kouří. U tak mladých lidí se například může stát, že kvůli marihuaně pomalu ztratí zájem o ostatní věci, jako je škola, koníčky apod. Je také určité riziko, že by se přes kouření marihuany mohl dostat k tvrdším drogám. Ale zrovna tak je možné, že vašeho syna marihuana za krátkou dobu omrzí, že to byl jen jednorázový experiment, nebo že jsou vaše obavy zbytečné. Proto by bylo asi opravdu nejlepší ze všeho nejdřív si s ním o drogách promluvit. Přeji hodně štěstí a v případě, že byste potřebovala, je možné celou věc s námi probrat telefonicky nebo osobně, na adrese Osadní 2, Praha 7.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!