Aktuální článek
BHANG

BHANG

  • Lidé na západě používají kouzelné pilulky, protože zapomněli na přírodu

Konopí je v Indii považováno za posvátnou rostlinu a užívá se třemi základními způsoby. Jako ganja (samičí palice určené ke kouření),  čaras (čistá pryskyřice) a bhang, který je z nich nejslabší. Bhang obsahuje asi pět procent pryskyřice a vyrábí se z usušených listů, které se povaří ve vodě a následně rozmělní na konzistenci krému. Tato hmota se potom rozpustí v tekutině a vypije. V Indii hraje podobnou roli, jako v západním světě alkohol. Používá se k náboženským, sociálním i medicínským účelům. Nechybí při různých rituálech a festivalech, je oceňován jako uvolňovací prostředek pro zábavu nebo inspiraci, pomáhá při meditaci a v neposlední řadě má i afrodiziakální účinky. Věří se, že jeho rituální užívání je léčivé, očišťuje od hříchů a spojuje s bohem Šivou. Bláznivé a bohapusté zneužívání se naopak považuje za hříšné. Přípravu bhangu nám ochotně ukázal Gopál, veselý chlapík, který má na okraji jednoho malého indického městečka čajový krámek a denně v něm bhang vyrábí

Jméno: Gopal Tundwal

Dovednosti: Uznávaný výrobce bhangu

Bydliště: Pushkar, Radžastán, Indie.

Věk: 48

Ahoj Gopále. Sháním informace o bhangu a několik lidí mě poslalo za tebou.

Tak to tě poslali správně. Vyrábím ho a piju každý den. Můj bhang je proslavený, protože účinkuje jinak, než ten koupený v obchodě. Při výrobě do něj totiž dávám dobrou energii. Jen se ptej, co chceš vědět?

Jaký je tradiční způsob přípravy a užívání bhangu?

Systém užívání se mění. Pravý bhang, dělaný tradiční cestou, se už nedá najít. Vyráběl se dlouho a pomalu, v dřevěném, těžkém hmoždíři. Rozmělňoval se dvěma dřevěnými tyčemi, kterými do něj dva lidé zároveň střídavě bušili a trvalo to asi hodinu. Tak se to dělalo ještě před sto až dvěma sty lety. Dnes se vyrábí rychleji, pomocí kamene, trvá to přibližně půl hodiny. I způsob užívání se mění. Někteří lidé jedí samotné kuličky, to není zdravé, mohou si ublížit. Další míchají bhang s různými džusy, mlékem nebo jogurtem a ochucují ho cukrem, citronem, zázvorem… Ale to přinese jen opojení a žádný léčebný užitek. Tradiční, nejlepší a nejčistší způsob je smíchání s vodou, potom je to pravá medicína.

Jak se bhang vyrábí?

Usušené listy se rozdrolí na prášek. Nesmí obsahovat řapíky ani žádné pevné kousky větviček, jen čistý prášek. Zalije se vodou a propere, aby se vymyl prach. Pak se přecedí, vloží se do hrnce a v nové čisté vodě se tak 5 až10 minut povaří. Síla bhangu se velmi zvýší, pokud ho vaříme v měděné nádobě. Někteří lidé přidávají ze stejného důvodu do hrnce měděnou minci. Po uvaření se nechá odstát, až se listy potopí a vyplavou semínka, která se seberou a vyhodí.

Obsah hrnce se pak přecedí přes hadr, znovu zalije stejnou vodou z vaření, znovu přecedí přes hadr a nechá se vychladit. Za pár minut se to opět prolije, tentokrát čistou studenou vodou a zase přecedí. V tuto chvíli je konopí připravené na rozemletí. Dá se na velký plochý kámen a druhým kamenem se rozválí. Když začne mít kašovitou konzistenci, přidá se černý pepř, může se přidat i anýz, a dál se pokračuje v rozmělňování. Trvá to půl hodiny až čtyřicet minut, pro snadnější zpracování se směs občas navlhčí vodou. Jakmile dostane krémovou konzistenci, je to hotové a udělá se z toho kulička. Ta se poté rozpustí v čisté vodě a nejlepší je ji hned vypít.

Jaké má účinky?

Do několika minut jde člověk na záchod a pořádně se vyprázdní. Po toaletě je důležité vypít hodně čisté vody, aby se nezatížily ledviny. Při užívání bhangu se musí hodně pít.

Bhang dříve užívali hlavně brahmani[1], protože nepracovali a jen seděli, modlili se a dělali bohoslužby. Zároveň ale měli dost dobrého jídla, takže jim při tomhle způsobu života nefungovalo dobře trávení. Na dobré trávení se bhang pije jednu hodinu po jídle a po vypití by se nemělo alespoň dvě hodiny jíst. Pak vyčistí tělo. Ale celkově by člověk měl hlavně jíst podle toho, jak pracuje, jen sedět a jíst není dobré.

Pomáhá i při nespavosti. Na dobrý spánek se pije jednu až dvě hodiny před večeří. A co se týká účinků na psychiku, přináší to klid a pohodu, není to nasha (zhulenost), jako když to kouříš, ale  pocit lehkosti.

Má nějaké nežádoucí účinky?

Některé lidi to pobláznilo, i takové případy se staly. Neodhadli množství, nebo situaci, do které se pod vlivem dostali. Po požití je lepší jít někam do klidu. A někteří, pokud to užívají moc, po tom zleniví. Proto to také nedáváme dětem, jejich organismus a psychika na to nejsou připravené. Zpomalí jim to mysl a dělá problémy, nemají z bhangu ten pravý užitek. Před dětmi ho v Indii schováváme a když se vaří a připravuje, tak jim ho neukazujeme. Bhang by měli užívat lidé starší dvaceti let, protože mladá mysl je nezralá a divoká.

Pokud se užívá bhang, mělo by se jíst vegetariánsky. Znám člověka, co jedl maso, zapil ho bhangem a zvracel potom krev. A ještě jedna důležitá věc – nikdy by se neměl užívat zároveň s alkoholem.

Dá se bhang koupit?

Lidé, kteří nemají čas nebo peníze na výrobu vlastního bhangu, si v Indii mohou v některých státech koupit již hotový a zabalený bhang, ale to není ono, nejlepší je čerstvý. Pokud si ho lidé chtějí sami vyrobit, ale nemohou si vypěstovat kytky, mohou si marihuanu na přípravu bhangu koupit ve specializovaném obchodě, kterému se říká se Bhankateka. V Radžastánu se v takovém obchodě dá legálně koupit až půl kila marihuany na výrobu bhangu.

Jaké konopí se hodí k přípravě bhangu?

Ne každé. Záleží, v jaké roste zemi a v jakém klimatu. Například z konopí, co roste v Himálaji se bhang dělat nedá, obsahuje moc pryskyřice, ta se lepí na kámen a nedá se rozválet na prášek. Různé klima dává konopí různé vlastnosti. Nejlepší na bhang je konopí, které vyrostlo v suchém, horkém podnebí.

Od kdy piješ bhang?

Poprvé mi ho dali ochutnat na nějaké oslavě svatby, když jsem byl ještě malý kluk. Pravidelně ho piju asi od patnácti let, dnes ho denně vypiju tak litr. Občas si dám dva týdny přestávku.

Co si myslíš o indoor pěstování kytek pod umělým světlem, jako to děláme v Evropě?

Slyšel jsem o tom a je to totálně špatně. Kytka to akceptuje, ale není to přirozené. Nic nenahradí sluneční paprsky, ty jsou zdravé. Když něco pěstujete bez slunce, je to jako jed. Tělo chce přirozené věci. Přirozená tráva a přirozené užívání, pokud se tohle nedodržuje, může to přinést problémy a nemoci.

Jak by se měly kytky hnojit?

Dobré hnojivo pro kytku je vaše vlastní moč. A také jogurt smíchaný s vodou, zalévejte květinu denně jednou nebo dvěma sklenicemi této směsi. Umělá hnojiva jsou úplně mimo. Je to stejné jako injekce kravám, aby lépe dojily. Mléka je pak sice hodně, ale to mléko je znehodnocené, nedobré.

Chtěl bys čtenářům ještě něco říct?

Lidé na západě používají kouzelné pilulky, protože zapomněli na přírodu. Kdo jde proti přírodě, jde proti životu. Pokud půjdeme s přírodou, budeme zdraví, pokud půjdeme proti přírodě, onemocníme. Příroda přináší své produkty v cyklech, a tak z nich máme největší užitek. Ale lidé dnes chtějí všechno hned a stále, dostupné po celý rok, a to není správné. Tělo obsahuje všechny elementy, vodu, oheň, zemi, vzduch, jde to regulovat a rozvíjet pomocí jógy a meditace. Nepřečetl jsem ještě mnoho knih, ale učil jsem se od starých lidí. V Indii máme tisícileté znalosti a neměly by se zapomenout. Nejdůležitější co znám je, že je nutné následovat a poslouchat přírodu. Příroda dává všechno potřebné.

Díky moc za zajímavé vyprávění.

Nemáš zač a stav se někdy znova. Mohlo by tě zajímat, že nedaleko odsud žije člověk, kterému  bude skoro sto let a i v tomhle věku si sám vyrábí a pije bhang.

(Rozhovor s uživatelem konopí, kterému je 95 let, a více informací o bhangu najdete v některém z dalších čísel.)

[1] Nejvyšší kasta kněží

Gopálův ayurvedský recept na správné zažívání:

50 g prášku ze sušených konopných listů
10 g římského kmínu
10 g černého pepře
10 g černé soli
10 kusů hřebíčku

Prášek ze sušených listů se povaří ve vodě, usuší a rozemele s ostatními ingrediencemi. Tato směs vydrží až jeden rok. Užívá se smíchaná s vodou v poměru jedna lžička na jednu sklenici a vypije. Měla by se brát dvě hodiny před večeří, nemocní lidé by potom neměli jednu až dvě hodiny nic jíst. Kvantita je individuální, je třeba vyzkoušet nejprve půl lžičky, pak celou, a potom přidávat, kdo jak snese. Je to recept ayurvédské medicíny, čistí žaludek, upravuje zažívání a funguje na nespavost.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!