Aktuální článek
Peru se odvrací od represivní politiky ničení kokových polí

Peru se odvrací od represivní politiky ničení kokových polí

  • Peruánská vláda na konci května nečekaně odvolala ředitelku tamější národní protidrogové centrály Carmen Masiasovou, přičemž tento tah je interpretován jako návrat k hledání alternativních způsobů, jak omezit produkci kokainu v zemi.

Podle neoficiálních vládních zdrojů byla šéfka Národní komise pro rozvoj a život bez drog (Comisión Nacional para el Desarrollo y Vida sin Drogas – takzvaná Devida) 27. května osobně pozvána do kanceláře premiéra Rene Corneja, kde byla k vlastnímu překvapení požádána, aby okamžitě složila svou funkci.

Co s guerillou živenou farmáři

Zpravodajská investigativní stanice IDL Reporteros uvedla jako důvod k rychlému odvolání Masiasové skutečnost, že šéfka protidrogové centrály byla velkým zastáncem programu eradikace kokových polí v odlehlých podhorských regionech. Celá oblast, jež se nachází v údolích podél řek Apurimac, Ene a Mantaro, je známá velkoprodukcí kokainu, který se odtud pašuje přes Bolívii do Brazílie.

 Farmáři budou pomocí dotací vybízeni, aby pěstovali jiné, legální plodiny.

V tomto regionu běžně označovaném zkratkou VRAEM působí jako guerilla i zbytky kdysi obávané komunisticko-teroristické organizace Světlá stezka, jejíž členové se nyní místo ultralevicové politiky věnují pašování drogy za hranice Peru.

Proces ničení kokových polí místních chudých farmářů se měl letos znovu rozběhnout začátkem června, nicméně v průběhu roku byl opakovaně kritizován vysoce postavenými vládními představiteli, kteří varovali před negativními dopady tohoto agresivního postupu. Stejně jako v minulosti totiž hrozilo, že farmáři se rozezlí na vládu, nepřestanou pěstovat a s pašeráky naváží ještě užší spolupráci.

Změna kurzu směrem k rozumné politice

Několik týdnů před odvoláním Masiasové oznámil prezident Ollanta Humala změnu kurzu boje proti produkci kokainu, který nebude sestávat z eradikace polí, ale zaměří se na „legislativní úpravy“, v jejichž rámci budou farmáři pomocí dotací vybízeni, aby pěstovali jiné, legální plodiny.

Devida původně plánovala v regionu VRAEM během roku 2014 zničit zhruba 16 000 hektarů kokových polí, čímž by podle vlastních odhadů snížila celkovou produkci země, která je největším producentem kokainu na světě, o více než polovinu.

Změna na čele této protidrogové centrály značí návrat k dodržování prezidentových slibů z kampaně, kdy se Humala nechával opakovaně slyšet, že násilné eradikační programy výrazně omezí – aby krátce po svém zvolení nahradil progresivního šéfa protidrogovky, jenž byl proti eradikaci, právě Masiasovou.

Celá oblast je známá velkoprodukcí kokainu, který se odtud pašuje přes Bolívii do Brazílie.

 Ta okamžitě obnovila programy ničení kokových polí, což se během pár let ukázalo jako vysoce kontroverzní prostředek boje proti produkci kokainu, který rozzuřil farmáře a na několika místech skutečně přerostl ve veřejné násilí. Její překvapivé odvolání tak potvrzuje, že prezident od této politiky ustupuje, a dává tak šanci tomu, že vůči farmářům pěstujícím koku bude uplatňována realistická protidrogová politika. A ta bude mít – na rozdíl od té předchozí – i šanci na úspěch.

Zdroj: http://insightcrime.org/

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!