Aktuální článek
Transformace systému léčby konopím v Kanadě omezuje pacienty

Transformace systému léčby konopím v Kanadě omezuje pacienty

  • Od 1. dubna 2014 platí změny, kterými kanadské Ministerstvo zdravotnictví zakázalo zhruba 40 000 registrovaným pacientům samopěstování konopí, jež bylo legální od roku 2001. Léčivo si nyní mohou pouze kupovat, a to jen od několika velkopěstírenských společností, které získaly licence na výrobu a distribuci konopí po celé zemi.

Nově zaváděný systém do značné míry připomíná současně nastavenou legislativu v České republice, kdy do zákona o léčebném konopí nebylo zakomponováno povolení pacientům pěstovat si konopí svépomocí.

V Kanadě se ale v loňském roce po ohlášení změn zvedla vlna nevole. Pacienti a jejich rodiny obviňují konzervativní pravicovou vládu ze snahy vytvořit z léčebného konopí jeden velký byznys a nutit nemocné, aby si kupovali hromadně pěstovaný produkt za mnohem vyšší ceny než při vlastní produkci.

Rozumná justice

Na jejich stranu se naposledy postavil i federální soud ve Vancouveru, který při slyšení těsně před vstoupením změn v platnost rozhodl, že nemocní oficiálně užívající konopí k léčbě si ho mohou nadále pěstovat, pokud k tomu měli doposud povolení a sami to považují za nutné (například z finančních důvodů). Toto vyjádření má být upřesněno při dalším jednání soudu, prozatím se tedy pro kanadské pacienty změnilo pouze to, že mohou přechovávat naráz 150 gramů sušeného konopí.

Ministerstvo zdravotnictví se údajně snaží docílit pouze toho, aby sušené konopí mělo stejné standardy výroby a distribuce jako ostatní narkotika určená k léčbě.

Kdyby se Federální soud touto otázkou nezabýval, samopěstování konopí by přestalo být pro všechny kanadské pacienty ze dne na den legální. Namísto toho by museli platit za předražené léčivo z produkce několika málo koncernů, které získaly od ministerstva zdravotnictví licenci.

Právní zástupce pacientů z Abbotsfordu v provincii Britské Kolumbie John Conroy tvrdí, že nový systém je v mnoha ohledech pro většinu pacientů nepřijatelný: „Pokud si nebudou moci dovolit kupovat drahé konopí od velkoproducentů, nezbude jim nic jiného než se rozhodovat mezi vlastním zdravím a porušováním zákonů.“

Nebýt nařízení Federálního soudu, museli by všichni registrovaní pacienti (případně jejich designovaní pěstitelé) zničit všechny rostliny, zrušit pěstební prostory a poslat na příslušné státní úřady prohlášení, že tak učinili. V opačném případě by úřady upozornily místní policii, aby pacienty „zkontrolovala“.

Vládní výmluvy

Podle zástupců vlády premiéra Stephena Harpera, který je znám svým odmítavým postojem ke konopí a drogám obecně, byla změna dosavadního systému nezbytná, protože ten původní byl navržen pro několik set pacientů (při spuštění programu v roce 2001 jich bylo zhruba 100) a byl již zcela nedostačující.

 Pokud si nemocní nebudou moci dovolit kupovat drahé konopí od velkoproducentů, nezbude jim nic jiného než se rozhodovat mezi vlastním zdravím a porušováním zákonů.

Nynější situace, kdy se jedná o desítky tisíc pacientů a pěstitelů, je údajně zcela neregulovatelná a má mnoho bezpečnostních rizik, ať už se má jednat o možnost požáru v pěstební místnosti, nebo o přítomnost plísní a pesticidů na konopí, jež není laboratorně testováno.

Podle kanadské vlády hrozí i nebezpečí loupežných přepadení nezabezpečených pěstíren a následnému pronikání konopí určeného k léčbě na černý trh.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo v reakci na rozhodnutí soudu prohlášení, v němž zopakovalo předchozí stanovisko, že se pouze „snaží docílit toho, aby sušené konopí mělo stejné standardy výroby a distribuce jako ostatní narkotika určená k léčbě. Nepředvídatelný nárůst registrovaných pacientů od spuštění programu před více než dvanácti lety má za následek vážné obtíže se zajištěním bezpečnosti pěstitelů a omezením zdravotních rizik pro uživatele.“

Kanada byla první zemí, kde bylo legalizováno konopí k léčbě a pro další se stala vzorem, bude proto velmi důležité, jak dopadne nynější souboj mezi pacienty, kteří si chtějí přírodní léčivo produkovat sami, a současnou vládou, která se naopak snaží ke konopí přistupovat jako k jiným farmaceuticky produkovaným léčivům.

Zdroj: www.cbc.ca

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!