Aktuální článek
Cannafest vs. Cannabizz

Cannafest vs. Cannabizz

  • Konopná válka aneb malé pražské Mexiko

Kdybychom nežili v zemi vojáka Švejka, případně notoricky známé vesničky Kocourkova, nebylo by pochyb, že jsme se stali obětí blamáže některého z vyvedených pracovníků v oblasti PR. Nestává se totiž příliš často, aby se během jedné hodiny v redakční poště Legalizace objevily tiskové zprávy dvou na první pohled stejných mamutích akcí s přívlastkem první.

V oblasti konopné kultury vyvolal bezprecedentní zmatek a v mnoha případech i mírné zděšení projekt dvou konkurujících si veletrhů. Oba proběhnou v rozmezí několika týdnů, pyšní se svým mezinárodním záběrem a kromě rozdílné grafické úpravy propagačních materiálů běžný člověk na první pohled nerozezná jeden od druhého. Nejapný žert, nebo fatální omyl? Ani jedno. Současná realita a především tvrdý konkurenční boj dvou titánů.

Cannabizz i Cannafest, jak si podzimní masové veletrhy říkají, vycházejí z takřka identické dramaturgie a jejich vzniku předcházely dlouhé hodiny vyjednávání všech zúčastněných. Není tajemstvím, že v branži kolují zvěsti o kopírování konceptů a přetahování jednotlivých vystavovatelů. Dobré mravy příslušných organizátorů však na malou chvíli nechme stranou. Prahu čekají historicky zásadní obchodní i společenské akce, které názorně ilustrují posun české společnosti ve vnímání konopí jako takového a jeho potenciál využití v pestré paletě oblastí lidského života. Nabízí se tak unikátní šance zařadit se mezi vyspělé země, kde jsou podobné veletrhy dávnou samozřejmostí. Legalizace vám teď nabízí první kauzu z rubriky Na ostří listu.  Pozvání k rozhovoru přijali představitelé obou veletrhů: Lukáš Běhal z Cannafestu a Jiří Tomaško za Cannabizz. Hezké čtení!

CANNAFEST VS. CANNABIZ: NA OSTŘÍ LISTU

Nedávno prezident České republiky podepsal zákon, který částečně dekriminalizoval konopí. Jaký máte na současnou legislativní úpravu názor? Je podle vás dostačující?

Lukáš Cannafest: Současná legislativní úprava ze začátku tohoto roku je dle mého názoru zcela nevyhovující a v podstatě nepřináší nic převratného, hodného oslav, jak se tomu v mnohých případech dělo. Stanovení limitů pro držení dříve nic neříkajícího „většího než malého množství“ vytváří paradoxní situaci, kdy nebudete trestně stíháni za držení méně než patnácti gramů psychoaktivního konopí a zároveň za vypěstování méně než pěti kytek. Když si ale tyto kytky usušíte, stejně překročíte oněch patnáct gramů a riskujete tím opět trestní stíhání. Jelikož se zajímám o využití konopí především v medicíně, jsem zastáncem úplné dekriminalizace. Každý by měl mít právo na léčbu všemi dostupnými prostředky.

Jiří Cannabizz: Tento zákon tak trochu připomíná ten vtip o bláznech, kteří se chtějí koupat a tak dostanou bazén. Potom je jim řečeno, že když budou hodní, tak jim do něj příště napustí vodu. Jinými slovy, je z našeho pohledu nedostačující. Na jednu stranu jej hodnotíme pozitivně – jako alespoň malý posun k lepšímu, na druhou stranu je to ale pořád málo. Pro osobní potřebu můžeš mít patnáct gramů, ale ty z pěti povolených kytek přece nevypěstuješ. A navíc, pokud chce člověk být samopěstitel, nestačí mu to na celý rok. Držení už sice není trestný čin, ale pořád je to ještě přestupek, za který můžeš dostat pokutu. A to není správně – svoboda každého člověka by měla znamenat, že alespoň doma si může dělat beztrestně, co chce.

Jak vím, pohybujete se poměrně dlouhou dobu v oblasti produkce a promotion.  Můžete se mi přesto ve zkratce představit? Čím se primárně v současné době živíte? Jaké vyvíjíte aktivity?

Lukáš Cannafest: Posledních více než pět let jsem pracoval pro jednu z předních firem zabývajících se organizováním veletrhů a výstav v ČR, konkrétně na výstavišti v Praze – Letňanech. Měl jsem na starosti kancelář zahraničních vztahů. Potřeboval jsem změnu a hlavně jsem si věci chtěl dělat „více po svém,“ a tak jsem v minulém roce dal výpověď a naplánoval si zaslouženou dovolenou. V té době uzrály mé myšlenky na uspořádání mezinárodního konopného veletrhu, jaké se pořádají v zahraničí. Začal jsem tedy připravovat vše pro své podnikání, zároveň jsem ještě organizoval menší konferenci zabývající se úsporami energií v historicky cenných budovách. V současné době se plně koncentruji na přípravu Cannafestu, který je pro mě velice důležitý, a nevyvíjím proto žádné další aktivity.

Jiří Cannabizz: Jsem DJ a promotér, mám novou vlastní agenturu Delite, pořádám taneční party, spolupracuji na různých projektech, ale posledních pár měsíců se zabývám hlavně ředitelováním veletrhu Cannabizz.

Význam konopí jako takového v poslední několika letech systematicky vzrůstá; především pak v oblasti obchodu. Jak dlouho mu věnujete pozornost?

Lukáš Cannafest: Konopí jsem začal vnímat asi před osmnácti lety, kdy jsem ho poprvé kouřil. Od té doby jsem mu věnoval stále větší pozornost. S trochou nadsázky můžu říct, že v době studií vysoké školy se ze mě díky konopí nestal alkoholik. Začal jsem studovat nejrůznější literaturu a hlavně diskutovat s lidmi ve svém okolí. Postupně jsem „otevřel oči“ celé své rodině a všem blízkým. Po vlastních zkušenostech pochopili, že konopí není takový strašák, jak se nám po dlouhá desetiletí snaží vnutit nejrůznější zájmové skupiny, ale naopak velice užitečná rostlina, která má na Zemi odjakživa své opodstatněné místo. Babička například podává mému dědečkovi již několik let konopí do jídla na léčbu Parkinsonovy choroby. Nebýt současné právní legislativy a tedy doktorů, kteří stále nemohou oficiálně doporučit léčbu konopím a namísto toho předepisují prášky způsobující na rozdíl od konopí závislost, mohla by spousta pacientů předejít zbytečným obtížím spojených s nejrůznějšími chorobami. Dalším významným aspektem, který by neměl být opomenut, je rovněž využití konopí jako levného, lehce dostupného přírodního zdroje, který se dá pěstovat prakticky kdekoliv a jehož využití je všestranné, počínaje výrobou stavebních materiálů, vysoce kvalitních textilií, kosmetiky, ale třeba i potravin. Měli bychom více vnímat přírodu a dbát na ekologii! Naštěstí mi spousta lidí dává za pravdu, že konopí je cesta k řešení nejednoho problému spojeného s moderní civilizací.

Jiří Cannabizz: S konopím i jeho různými možnostmi využití jsem se setkal již někdy před 15 lety stejně jako s DJingem v Holandsku. Od té doby jsme dobří přátelé 🙂

V letošním roce se na scéně kromě legalizační demonstrace MMM objeví dva nové projekty. Jsou jimi konopné veletrhy Cannabizz 2010 a Cannafest 2010. Kdy se poprvé objevila myšlenka něco podobného uspořádat?

Lukáš Cannafest: Jak jsem již uvedl, první vážné myšlenky na uspořádání velikého mezinárodního konopného veletrhu se zrodily již na konci léta loňského roku, kdy jsem hodně přemýšlel, v čem bych našel svou seberealizaci. Jelikož mě konopí provází již hezkou řádku let a setkávám se s ním prakticky na každém kroku mezi většinou svých přátel a známých napříč všemi věkovými skupinami a profesemi, rozhodl jsem se zúročit své know-how získané organizováním mezinárodních veletrhů. Pomalu tak začal vznikat veletrh Cannafest.

Jiří Cannabizz: Na konopné veletrhy do zahraničí jezdíme s přáteli již osm let a od začátku bylo naším snem něco takového uspořádat i u nás, ale teprve teď přišla ta pravá doba. Doteď jsme se věnovali jen akcím v rámci Reflex Cannabis Cupu, které budou nadále součástí veletrhu Cannabizz.

Jak vidno, tržní prostředí pracuje na plné obrátky a s ním pochopitelně i silná konkurence. Zajímá mě: jak je možné, že se ve stejnou dobu a ve stejném městě objevily dvě na první pohled stejné akce? Navíc, s takřka identickou propagací a public relation?

Lukáš Cannafest: Na začátku byl pouze Cannafest a tak jsme mohli používat podtitul „první mezinárodní konopný veletrh v ČR“. Jelikož znám české prostředí a lidskou hamižnost, držel jsem přípravu Cannafestu jen v okruhu nejbližších známých. Jakmile jsem měl projekt zpracován, vše řádně zaregistrováno a hlavně zamluveno výstaviště v Holešovicích, jel jsem s propagačními materiály do Barcelony navštívit sedmý ročník španělského veletrhu Spannabis, vůbec největšího konopného veletrhu v Evropě. Zde jsem po tři dny obcházel všechny nejdůležitější vystavovatele a osobně jsem jim celý projekt představil. Musím říct, že za celou dobu veletrhu jsem se setkal pouze s nadšenými ohlasy, všichni se veletrhu v Čechách chtěli zúčastnit. Hned na místě jsem vybral z několika uchazečů generálního sponzora. Krátce po návratu do Prahy mě onen sponzor navštívil k dojednání detailů spolupráce. Přizval s sebou ale i svého výhradního distributora pro ČR. Ten na mě hned v prvních minutách setkání vyrukoval s tím, že prý chtěl rovněž organizovat konopný veletrh a že by chtěl 50% podíl mého podniku, jinak prý bude organizovat veletrh konkurenční. Okamžitě jsem věděl, že přípravy v tichosti měly smysl a také, že si musím dávat větší pozor. Začal jsem tedy zjišťovat, co za tak smělý návrh můžu dostat a po asi pěti hodinách rozhovoru jsem zjistil, že kromě kontaktů, které jsou dostupné i jinými cestami, vlastně vůbec nic, co by vyvážilo mé investice, čas a zmiňované know-how. Nechal jsem si však týden na rozmyšlenou. Po uplynutí doby jsem návrh definitivně odmítnul, nabídnul jsem ale úzkou spolupráci na bázi provizí z akvizice vystavovatelů a dále hlavní místo na veletrhu pro firmu onoho distributora. Pro něj to bylo málo a tak začal „strašit“ s konkurenční akcí. Krátce nato mi volali z Výstaviště, že mají několik poptávek na akci totožnou s tou mou, jen v dřívějším termínu. Samozřejmě je všechny odmítli.  Měsíc poté jsem jel na desátý ročník veletrhu CannaTrade do švýcarského Baselu a ke svému částečnému překvapení jsem se zde setkal s představením konkurenčního veletrhu, který se pyšnil podtitulem první. Takže na otázku můžu odpovědět s klidným svědomím: Ano, je to trucpodnik!

Jiří Cannabizz: Je to logický vývoj. Stejný případ, jako když kdysi dva lidé vynalezli ve stejnou dobu telefon. Prostě uzrál správný čas, takže to není žádné překvapení. Co se týká stejných vystavovatelů, v našem případě se jedná o lidi, se kterými se známe a spolupracujeme již dlouhou dobu i v rámci Reflex Cannabis Cupu. Předpona „canna-“ je pak nejvýstižnější formou vyjádření tématu.

Paradox je, že Cannafest se koná v prostorách určených hlavně k těžkému byznysu, kde se nesmí ani kouřit. Cannabizz, který má v názvu „bizz“ – tedy byznys – se odehraje v mnohem více pohodovém  prostředí, kde je takřka vše dovoleno. Slyšeli jsme už i takové fámy, že se jedná o kopii, ale snažíme se je ignorovat. My opravdu nemáme podpásovky zapotřebí a bereme to jako součást konkurenčního boje. Otázka je, kdo by koho asi tak kopíroval? Pohybujeme na konopné scéně již dvanáct let! Přesto bych ale rád zdůraznil, že my nikoho z kopírování neobviňujeme.

Máte na toto konto nějaké výrazné organizační problémy? Jak situaci vnímají partneři a sponzoři veletrhů?

Lukáš Cannafest: Všichni vystavovatelé z této situace byli zpočátku značně zmateni. Dva veletrhy v tak krátkém termínu za sebou… Bohužel však museli na danou situaci rychle reagovat a tak se rozjel boj – někteří obchodníci dávají přednost prvnímu termínu, aby se mohli ukázat na historicky prvním mezinárodním konopném veletrhu v ČR, jiní sázejí především na profesionalitu, reprezentativní výstavní prostory a široké spektrum nabízených služeb, prostě na schopnost uspořádat velikou mezinárodní akci, která bude myslet jak na vystavovatele, tak na návštěvníky. Pak je tu výrazná skupina firem, které nechtějí nic riskovat, a tak se účastní pro jistotu obou veletrhů, což je ale stojí zbytečně dvojnásobek financí. Naštěstí máme za sebou poměrně dost velkých významných firem, které u nás i v zahraničí Cannafest maximálně podporují.

Jiří Cannabizz: Pokud se dva lidi dělí o jeden bochník, najedí se ve finále samozřejmě méně. Pro partnery je situace matoucí a nejasná, snažili jsme se již před půl rokem spojit naše síly s Cannafestem, ale bohužel, jak už to životě bývá, k dohodě musí být dva…

Čím se vaše akce od konkurenčního projektu liší?

Lukáš Cannafest: Akce se liší jednak zmiňovanou profesionalitou – reprezentativními prostory, rozsahem a kvalitou všech nabízených služeb pro vystavovatele i návštěvníky, dále rozsahem nomenklatury, respektive zastoupením nejrůznějších firem nejen z oboru pěstování a všeho s tím spojeného, ale i firem využívajících konopí v nejširším možném rozsahu. V neposlední řadě se veletrhy liší i kvalitou a šíří všech odborných a doprovodných programů.

Jiří Cannabizz: Konopnou subkulturu vnímáme jako lehce alternativní, proto jsme se rozhodli vyhnout sterilnímu prostředí a negativní pověsti pražského Výstaviště a zvolili jsme prostory, které jsou alternativní, ale pořád na úrovni, ve kterých se návštěvníci budou cítit dobře a v pohodě. V karlínských halách Thámova, kde se Cannabizz bude konat, již dříve proběhla řada skvělých akcí, jako Design Blok nebo Code Mode.

Jakým způsobem probíhá produkce akce podobného rozměru? Realizační tým musí být poměrně široký!

Lukáš Cannafest: Samozřejmě první ročník bývá nejnáročnější. Musíte se postarat o spoustu věcí, které by na veletrhu měly fungovat. Naštěstí mi dlouholeté zkušenosti s organizováním velkých veletrhů dopomohly jednak k poměrně jasným představám a cílům a zároveň k pestré škále nejrůznějších užitečných kontaktů potřebných k realizaci projektu a služeb s tím spojených. Dále využívám spousty kamarádů s rozličnými specializacemi. V neposlední řadě spolupracuji s různými významnými sdruženími a organizacemi, ale i několika jednotlivci z „oboru“, pro zajištění co možná největší odbornosti akce. Nejvíce lidí pak bude zaměstnáno po čas montáže a samotného průběhu veletrhu.

Jiří Cannabizz: V našem případě je to malé efektivní jádro a spousta nadšených pomocníků, bez kterých bychom nemohli veletrh nikdy uskutečnit, tímto bychom jim rádi poděkovali za všechno, co pro nás dělají!

Co netradičního nabídne váš veletrh?

Lukáš Cannafest: Jelikož se jedná o průkopnický první ročník, bude asi v Čechách netradiční celý veletrh. Rád bych upozornil především na rozmanitý odborný program, kdy po celé tři dny budete mít možnost v rámci seminářů či workshopů diskutovat s předními domácími i zahraničními odborníky zabývajícími se pěstováním konopí, zpracováním konopí, dále využitím konopí jako přírodního zdroje (stavebnictví, textilie, kosmetika, potraviny, aj.), odborníky na právo a legislativu a dalšími. Vysoký důraz kladu především na celodenní program o využití konopí v medicíně (vědci, doktoři, pacienti, výrobci léků či propagátoři vaporizace). Na veletrhu samozřejmě nebude chybět ani kino, ve kterém budeme promítat jednak vzdělávací filmy s konopnou tématikou, a dále klasické tematické celovečerní filmy spíše pro odreagování se. Pro stejný účel bude sloužit rovněž celodenní koncert předních českých kapel hlásících se ke konopné subkultuře. Z dalších doprovodných programů můžu zmínit například autogramiádu bezesporu známé „celebrity“ a samozřejmě nebude chybět ani spousta nejrůznějších soutěží o velice zajímavé hodnotné ceny jako jsou bonga, vaporizery, semena či kosmetika a oblečení, ale třeba i slevové kupóny do growshopů či kompletní homebox. Více informací o celé akci se bude průběžně objevovat na internetových stránkách veletrhu Cannafest.cz i na Facebooku. Pevně doufám, že veletrh přijde podpořit co největší počet zastánců konopí, všichni si najdou něco zajímavého a položí tak společně základ pro každoroční příjemnou a hlavně užitečnou akci. Na všechny se moc těšíme v listopadu.

Jiří Cannabizz: Poradenství, vapozónu, workshop výroby Fénixových slz, konferenci s Rickem Simpsonem, největší výběr semínek od nejlepších evropských seedbank, vystavovatele z celého světa, lékařské využití konopí a mnoho dalších skvělých věcí, které by si nikdo ze zapálených neměl nechat ujít.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!