01

Jak na sklizeň od začátku do konce

Na sklízení trávy se dá koukat z mnoha úhlů. Od samotného vyjmutí rostliny z hlíny, přes transport a sušení, až po následné skladování vypěstovaného materiálu. Chtěl bych vám zde nastínit postup celé sklizně a případně vás seznámit s možnostmi, které jste neznali.

Jak na sklizeň od začátku do konce

Jak poznám, že mám sklízet?

Začnu tedy od začátku. Jak vůbec poznám, že mám sklízet? Prvním znamením jsou žloutnoucí a odpadávající velké listy. Tím nám kytka sděluje, že už jí to moc dlouho nepotrvá. V zásadě máme dva způsoby, jak rozhodnout, jestli rostlinu sklidit, nebo ne.

První z nich je pozorování trichomů (pryskyřičnatých žláz) na povrchu paliček. Nejprve jsou čiré, ale zráním se nejdříve mléčně zakalí a nakonec ztmavnou. Udává se, že nejvyšší procento THC má rostlina v době, kdy je polovina trichomů mléčná a polovina zahnědlá. Brzkým sběrem docílíme aktivnějšího účinku, pozdním docílíme účinku více sedativního. K pozorování trichomů nám stačí zvětšení asi 30krát, což zvládne i lepší lupa.

Druhá metoda je jednodušší, ale pro své přesné provedení vyžaduje znalost konkrétní odrůdy. Jak rostlina dozrává, pestíky postupně tmavnou a usychají. Většina rostlin je zralá, když ztmavne více než polovina pestíků, jsou ovšem výjimky, jako například tropické sativy, které kvetou déle a tím pádem jim pestíky seschnou víc. Tahle metoda je vhodná pro začátečníky i pro pokročilejší, první nemusí vynaložit prakticky žádnou námahu na zkoumání rostliny a druzí často své rostliny znají.

Speciální případ jsou rostliny pro čistě léčebné využití. Pro něj jsou lepší kousky s větším obsahem CBD a nižším obsahem THC, což znamená, že kytky na mastičku nebo jinou medicínskou aplikaci necháme žít asi o dva týdny déle, než rostlinu ke kouření, protože jak rostlina stárne, tak se poměr těchto dvou látek postupně přiklání na stranu CBD. Ve většině případů však je nejpodstatnější léčebnou složkou THC.

Sklízení rostlin

Tak už jsme se rozhodli, že rostlinky sklidíme, jak je tedy vzít z jejich bydliště? Mezi pěstiteli je rozšířeno o celém rituálu sklízení mnoho pověr, což je nespíše způsobeno jistou magičností této fáze celého snažení. Zde je jedna taková a zrovna extrémně rozšířená. Věří se, že rostlina by se měla vytrhnout vcelku a sušit taky tak. Není to pravda, rostlině je naprosto jedno, jestli ji uříznete, vytrhnete nebo cokoliv. Traduje se, že když rostlinu odnesete celou, tak ještě několik dní přežívá a během nich dopotřebuje zásoby na tvorbu paliček. Tohle by mělo smysl, pokud bychom rostlinu nechali ve vodě, pak by zřejmě pár dní přežila, ale to už je zase lepší ji nechat o těch pár dní déle zasazenou. Když ale rostlinu pověsíme ke stropu, tak už se ani neotočí za světlem, což je neklamný znak toho, že to má za sebou.

Povahu pověry jsme si vyjasnili a teď skutečně k tomu sklízení. Důležité pro nás je, co vlastně z rostliny chceme sklízet a kde se rostlina nachází. Využít se dá každá část rostliny a závisí jenom na vás, co se vám vyplatí odnést, což souvisí právě s umístěním. Pokud máte kytky za barákem, tak se nemusíte rozmýšlet, jestli odnést i listí, nebo jenom paličky, a vezmete kytku vcelku. Pokud ovšem k rostlinám cestujete dva kilometry trním a každá cesta navíc je utrpení, tak si dobře rozmyslete, co všechno si chcete odnést. Všechno nechtěné můžete nechat na místě, aspoň bude mít políčko živiny na další sezónu.

Části rostliny

K čemu slouží které části rostlin? Tady je stručný výčet:

Kořeny

Zde moc velké využití není, někteří lidé si z nadrcených kořenů připravují lázně, ale o reálné účinnosti pochybuji.

Stonky

Pokud nemáte rostlin skutečně hodně, tak stonky asi nevyužijete; jinak je to výborné palivo a perfektní izolační materiál.

Velké listy

Dají se použít na mléko a ostatní vaření, do mastičky, na obklady, do koupele a jistě by se našlo i další využití, takže dobře zvažte, jestli je potřebujete, protože na druhou stranu velké listy zabírají hodně místa a je možné, že by vám jejich nošení zdvojnásobilo počet cest.

Paličkové listí

To jsou ty malé lístečky kolem palic, které jsou olepené od pryskyřice. Jedná se o výborný materiál pro vaření, primární surovinu na výrobu mastičky a také se z nich skvěle dělá hašiš. Obsahují skoro tolik pryskyřice co paličky a v případě nouze se dají i kouřit – s podobným účinkem, ale o něco horší chutí.

Paličky

O paličkách neboli květenství asi nemá smysl moc se rozepisovat. Paličky jsou hlavní důvod, proč rostlinky pěstujeme, a obsahují největší koncentraci pryskyřice.

Transport

Takže teď už máte vybráno, co si odnesete, a na řadě je samotný transport. Jestliže máte všechno poblíž domu, tak přeskočte rovnou na další odstavec. Přenášet rostliny určitě není bezpečné nikdy, ale riziko se dá minimalizovat. Zaprvé si vybereme hodinu, kdy se dá očekávat nejméně lidí v okolí. To se může hodně lišit podle místa, takže určení této hodiny nechám na vás. Dále je třeba alespoň částečně zajistit, aby rostliny nebyly vidět, cítit a vůbec celkově nesmíte být moc nápadní. Dobré řešení je například krosna, ke které vespod připnete spacák, případně auto, do kterého sklizeň naložíte v pevně uzavíratelných plastových nádobách. Pro transport již připraveného materiálu je nejlepší variantou zažehlovací fólie, zaručeně nic neucítíte. Víc vám toho už neporadím, zbytek je na vaší obratnosti a štěstí.

Příprava k sušení

Další fáze je roztřídění materiálu. Rostliny je třeba rozdělit na prvky uvedené výše. Já osobně to dělám tak, že kytky rozřežu na větve, které pověsím a během sušení postupně opracovávám, protože najednou by to bylo neskutečně úmorné. Pokud ale chcete mít usušeno co nejdřív, nastříhejte rostlinu rovnou na jednotlivé paličky, těm zastřihněte lístky a dejte sušit ideálně na síť. Papír není vhodný, drží vlhkost a ovlivní výslednou vůni a chuť. Taky si můžete najít pomocníky, určitě je dost lidí, kteří vám za malou odměnu se zpracováním rádi pomohou.

Při každém způsobu sklízení však zkontrolujte, zda některé paličky nezahnívají či neplesniví, protože by se vám to rozšířilo na celou sklizeň a pohled na dvacet krásných rostlin, které by kvůli nepozornosti všechny zahnily, bych nepřál nikomu. Rozevřete vždy i velké palice, abyste ověřili, že se plíseň neskrývá uvnitř květenství.  Nezdravé paličky odstraňte i s okolím, které bývá rozměklé, a vyhoďte, nijak kloudně se to upotřebit nedá. Paličky, větve, případně celé rostliny skladujte v místě, kde je minimum světla, střední vlhkost a teplota do 40°C, pohyb vzduchu je taky důležitý parametr. Vhodné je  místo s prouděním vzduchu, ale kde se zároveň příliš nepráší.

Sušení

Kytičky už visí a schnou. Teď se potřebujete rozhodnout, kdy se dát do další fáze. Paličky pravidelně jednou denně kontrolujte, jestli už mají suché stonky. Pozná se to jednoduše. Když ohnete paličku, tak stonek uvnitř ní by měl udělat „lup“ a prasknout. Pokud se jen ohne, tak je usušená málo. Ve chvíli, kdy paličky lupají, můžete je rozstříhat na menší (tak, aby se daly naskládat do sklenic) a sesypat na hromadu. Sušení zabere asi 3 dny až dva týdny, podle podmínek (teplota, vlhkost). Následující fáze není povinná, ale vylepší výslednou chuť. Tedy nasypte paličky na hromadu a asi dva dny je takto nechte s tím, že jednou za den je promícháte rukou, aby nezahnily. Dojde k mírné fermentaci, která zjemní výsledný chuťový zážitek. Jestli máte odvahu, můžete tohle udělat, už když paličky jenom trochu seschnou, ale stonek ještě nelupe, pak ale musíte míchat alespoň dvakrát denně a důkladně monitorovat možnou plíseň. Odměnou vám bude perfektní chuťový zážitek. Pozor zároveň i na přeschnutí, protože přeschlá palička se rozpadá na prach, sotva ji vezmete do ruky, a ztrácí veškeré své aroma a chuť, škrábe v krku a celkově to není ono. Naštěstí se konzistence dá obnovit rehydratací, ale k tomu až dále.

Water curing

Teď na chvíli odbočím a představím vám metodu zvanou „water curing“. Sice o curingu (zrání, školení) budu psát až dál, ale water curing je specifický v tom, že se začíná se syrovým, tzv. mokrým materiálem. Má smysl ho použít za specifických okolností, například pokud byly rostliny přehnojené nebo když chcete omezit průrazné aroma některých odrůd. Celé to spočívá v tom, že odlistěné paličky dáte do nádoby se studenou vodou, zatížíte je třeba kusem dřeva, aby držely pod vodou, a necháte je tam asi týden. Důležité je najít místo, kde není teplota příliš vysoká (pro malá množství se hodí lednička, jinak třeba sklep), ale zase vám to nesmí zamrznout. Asi jednou za dva dny vodu vyměňte, po týdnu paličky vyndejte a dosušte na sítu nebo novinách. Paličky budou mít jemnou až nevýraznou chuť, ale zvýší se účinek, protože se odplaví část organických složek, které sníží váhu přibližně o pětinu při zachování účinných látek. Další výhoda této metody je, že si můžete paličky libovolně dochutit, pouze pozor na cukr – když k nim nalijete třeba fantu, tak je nezapomeňte na konci opláchnout, jinak vám usazený cukr zkazí veškerý zážitek. Vhodná jsou třeba koncentrovaná cukrářská ochucovadla.

Water curing se dá provést i na suchých paličkách, pouze studenou vodu vyměníme za horkou a 7 dní zkrátíme na dvě hodiny. Chuť je ovšem o dost jiná, než když se metoda aplikuje na čerstvě sklizenou trávu.

Curing

Dostáváme s k asi nejdůležitější části celého procesu sušení. V čerstvě usušených paličkách je ještě mnoho prekurzorů THC, které můžeme vhodným postupem převést do aktivní formy a tak zvýšit potenci, ale i vylepšit chuť materiálu. Prvotně usušené paličky naskládáme do neprodyšných nádob (ideální jsou sklenice) a uzavřeme. Asi jednou denně kontrolujte, zda se sklenice zevnitř orosila. Pokud ano, otevřete ji, paličky promíchejte a nechte asi hodinu větrat, pak opět uzavřete. Když se sklenice přestane zevnitř rosit (tak po týdnu), paličky už nevyndávejte, pouze jednou za den až tři na 15 minut odšroubujte víčko a nechte větrat. To provádějte asi měsíc. Alternativou k neprodyšným sklenicím jsou zip-sáčky (přepravky, dýleráky), které nejsou neprodyšné a tedy kontrolujeme jen to, jestli se materiál nezapařil nebo nepřeschnul, nemusíme otevírat průběžně. Po celou dobu curingu je důležité, aby paličky úplně nevyschly, protože voda je hlavní aktér celého procesu zrání. To se dá zajistit jednoduše tak, že když už se začnou drolit, párkrát zhluboka dýchnete do skladovací nádoby. Pokud se něco nepokazilo, tak v tuhle chvíli jsou už paličky ve stavu, kdy se dají pohodlně kouřit a chuť by měla být jemná, bez toho škrábání a dusivého kašle, který často nastupuje při kouření pouliční trávy.

Dlouhodobé skladování

Paličky dále zrají ještě několik měsíců. Na vrcholu síly jsou asi po půl roce od sklizení a nejlepší chuť nastupuje přibližně po jednom roce. To samozřejmě počítá s bezchybným postupem a odvíjí se i od konkrétní odrůdy. Obecně platí, že rostliny ze sativního konce spektra dosahují vrcholu později než ty indikovější. Pro dlouhodobé skladování rostliny ještě jednou vyndejte ze sklenic a nechejte mírně přeschnout, aby náhodou nedošlo k zahnití, protože teď už je asi nebudete kontrolovat denně. Zase to ale nepřežeňte, aby se vám nerozpadly na prach. Ujistěte se, že všechny sklenice jsou pevně a neprodyšně uzavřeny a umístěte je na tmavé a chladné místo, aby nedocházelo k degradaci účinných látek. Takto je můžete skladovat i několik let bez výrazné ztráty účinku. Pokud jste doteď všechno udělali správně, tak po roce ztratí paličky nejvýš asi 10 % síly a po dvou letech je to méně než 20 %. Delší skladování už se běžně neprovádí, ale doneslo se ke mně, že lidé skladovali trávu i 5 let, a pořád si zachovávala účinek.

Závěr

Doufám, že vám můj manuál ke sklízení přinese hodně úspěchů a užijete si o třídu lepší kouř než při nákupu od dealera. Hodně štěstí!


Dále by vás mohlo zajímat…
Jak na sklizeň od začátku do konce

7.9.2014
Legenda AK–47

Jak na sklizeň od začátku do konce

14.9.2016
Pomůže nám konopí v boji s epidemií zneužívání léků proti bolesti?

Jak na sklizeň od začátku do konce

26.9.2014
Flashback ze světa konopí: Zástupce Boží

Jak na sklizeň od začátku do konce

4.8.2014
PRAGUE PRIDE 2014: TO RUSSIA WITH LOVE


Magazín Legalizace je určen pouze osobám starším 18 let.

Je Vám více než 18 let?

ANO NE

Souhlasem potvrzujete pravdivost své odpovědi a dáváte výslovný souhlas vlastníkovi stránek k ukládání informací na Vašem počítači ve formě "cookie" nebo podobném souboru.
© 2013 Legal Publishing, s.r.o.

© Copyright Legal Publishing, s.r.o. 2018 | | Autorská práva

Vytvořil Goodshape.cz | O webu